Залізний купол: як працює система протиракетної оборони Ізраїлю?

Залізний купол, який працює з 2011 року, є першою лінією захисту Ізраїлю від ракет.

7 жовтня бойовики ХАМАС випустили ракетний шквал із заблокованого сектора Газа в бік Ізраїлю в рамках раптової атаки, що призвела до відновлення ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Ключем до відбиття ракет з ізраїльської сторони є «Залізний купол», система протиракетної оборони, яка стала наріжним каменем безпеки країни з моменту свого першого розгортання в 2011 році.

За кілька місяців після атаки ХАМАС і наземного наступу ізраїльських військ у відповідь на Газу Залізний купол знову піддався випробуванню атаками Ірану 13 і 14 квітня, а нещодавно 1 жовтня.

У квітні Тегеран запустив близько 300 безпілотників, балістичних і крилатих ракет після ймовірного удару Ізраїлю по консульству Ірану в Сирії. Більшість із них були перехоплені Залізним куполом.

1 жовтня майже 200 снарядів було випущено по Ізраїлю у відповідь на нещодавні ізраїльські авіаудари по цілях Хезболли та обмежене наземне вторгнення в Ліван. І знову «Залізний купол» перехопив багато, але не всі ракети.

Як саме працює Залізний Купол?

Розроблена державною ізраїльською оборонною компанією Rafael, вона виявилася особливо ефективною протягом багатьох років. Ізраїльська влада стверджує, що військова технологія може похвалитися 90-відсотковим показником успішності перехоплення ворожих ракет.

Кожна батарея залізного куполу, яких, як вважається, працює щонайменше 10 на території Ізраїлю, складається з трьох компонентів. Перший – це радар, який виявляє ракети, що налітають. Крім того, є ракета-перехоплювач «Тамір», яка запускається для перехоплення ракети, що летить у повітрі, пише MigNews з посиланням на джерело Ewronews.

Нарешті, є командно-контрольний центр, який містить програмне забезпечення, яке створює та надсилає повідомлення з радара на ракету-перехоплювач.

Система призначена для перехоплення ракет з дальністю від 4 до 70 км.

Наскільки ефективний Залізничний Купол?

Незважаючи на 90-відсотковий показник успіху, запропонований ізраїльськими військовими, Жан-Лу Самаан, старший науковий співробітник Інституту Близького Сходу Сінгапурського університету, описує питання ефективності «Залізного купола» як «дуже спірне».

Причина цього в тому, що, зрештою, ми повинні покладатися на оцінки та дані, які є даними ізраїльського уряду.

Поки що уряд Ізраїлю стверджує, що ефективність «Залізного купола» досить висока. Вони говорили про 90-відсотковий рівень перехоплення. По-перше, питання полягає в тому, що саме означає цей рівень перехоплення?

Самаан зазначає, що «Залізний купол» перехоплює або знищує лише ракети, які, як вважають, загрожують цивільним міським районам.

Якщо у вас є ракета, яка відправляється з Гази в безлюдний район Ізраїлю, «Залізний купол» не буде активовано. Тому важко точно сказати, що стоїть за 90-відсотковим показником ефективності.

Інша проблема, пов’язана з ефективністю «Залізного купола», полягає в тому, що система не завадила ХАМАС чи іншим палестинським бойовим угрупованням від ракетних ударів по території Ізраїлю.

У суботу, 7 жовтня, ХАМАС випустив більше ракет, ніж за останні десять днів конфлікту між ХАМАС та Ізраїлем у 2021 році.

Тож це говорить нам, що «Залізний купол», так, може бути ефективним в оперативному плані, але стратегічно він насправді не стримує палестинські організації.

Як фінансується Залізний купол?

Підтримання працездатності «Залізного купола» дорого коштує. За даними Samaan, лише одна з ракет-перехоплювачів Tamir коштує приблизно 50 000 доларів (47 251 євро).

Спочатку фінансування Iron Dome здійснювалося Ізраїлем, але через високу вартість системи країні довелося покладатися на свого давнього союзника, Сполучені Штати.

У звіті Дослідницької служби Конгресу США зазначено, що США виділили майже 3 мільярди доларів (2,8 мільярда євро) на батареї Залізного Куполу, перехоплювачі, витрати на спільне виробництво та загальне обслуговування.

Починаючи з 2016 року США та Ізраїль вважали, що підтримка протиракетної оборони Ізраїлю і, зокрема, розробки та виробництва Залізного Куполу є центральною частиною двосторонніх відносин.

Ідея полягала в тому, що Ізраїль зміг знайти технологію, яка може захистити його територію, але у фінансовому плані йому потрібна підтримка США, щоб зберегти цю здатність.

Агентство Reuters у четвер повідомило, що президент США Байден вимагатиме від Конгресу ще 14 мільярдів доларів (13,2 мільярда євро) військової допомоги Ізраїлю.

Побоювання ескалації

У перші дні нинішнього конфлікту кількість ракет, які ХАМАС випустив по Ізраїлю, за оцінками, становила від 2200 до 3000 (хоча ХАМАС стверджує, що випустив 5000), здавалося, змогла знищити систему.

Можливо, найбільше занепокоєння на даний момент щодо здатності Залізного Куполу продовжувати захищати територію Ізраїлю викликає перспектива регіональної ескалації поточного конфлікту.

Одна з причин, чому Ізраїль, і, можливо, що важливіше, США, хочуть запобігти регіональній ескалації, полягає в тому, що якщо у вас є «Хезболла» в Лівані, яка починає втягуватися в конфлікт, «Хезболла» має набагато більший потенціал вогневої потужності, ніж ХАМАС. У нього сотні тисяч ракет. Тож «Хезболла» може дуже швидко перемогти «Залізний купол».

Із середини вересня Ізраїль розпочав операцію проти Хезболли.

17 вересня тисячі пейджерів вибухнули в Лівані, вбивши та покалічивши оперативників Хезболли, а наступного дня послідувала нова хвиля вибухів у пристроях, у тому числі в раціях.

20 вересня Ізраїль оголосив, що він убив Ібрагіма Акіла, військового командира Хезболли, разом із понад 30 іншими під час авіаударів по Бейруту.

Близько 1200 ізраїльтян були вбиті або взяті в заручники під час нападу ХАМАС 7 жовтня.

У відповідь Ізраїль наказав «повну облогу» сектора Газа, бомбардував анклав авіаударами та почав наземну кампанію всередині палестинської території.

Експерти ООН висловили «серйозну гуманітарну та юридичну стурбованість» через облогу, коли жителі Гази були позбавлені їжі, води, електроенергії та палива.

Міністерство охорони здоров’я Палестини повідомило, що станом на 29 вересня в Газі було вбито 41 595 осіб.

Раніше повідомлялось, що Південна Корея представила потужну ракету, здатну знищити підземні бункери Північної Кореї.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.