Як Україна і Казахстан замінюють Росію у відносинах з Німеччиною

І це стає дедалі виразнішим.

Україна стала головним торговим партнером Німеччини на пострадянському просторі, витіснивши Росію. Казахстан наближається до цієї ролі як постачальник енергоносіїв, а імпорт з Азербайджану зріс. Водночас зменшуються обсяги паралельного імпорту німецької продукції до Росії через пострадянські країни, пише MigNews з посиланням на джерело DW.COM.

Приклад для України: Польща обігнала Китай

Ці висновки ґрунтуються на свіжих даних про зовнішню торгівлю Німеччини за першу половину 2024 року, оприлюднених 19 серпня Східним комітетом німецької економіки. Орган має ексклюзивний доступ до даних Федерального статистичного відомства (Destatis) та регулярно публікує детальну статистику щодо експортно-імпортних операцій Німеччини з колишніми соціалістичними країнами Східної Європи та пострадянськими державами.

19 серпня Destatis оприлюднив дані про зовнішню торгівлю Німеччини за першу половину 2024 року. Експорт товарів Made in Germany склав майже 802 мільярди євро, що на 1,6% менше порівняно з тим же періодом минулого року. Це свідчить про зниження попиту на німецьку продукцію на світовому ринку. Однак, щомісячний експорт на рівні близько 130 мільярдів євро свідчить про стабільність у промисловому секторі країни. Основними статтями експорту залишаються автомобілі та компоненти до них, верстати та обладнання, а також хімічна продукція.

США залишаються основним покупцем німецької продукції, на які припало близько 10% експорту в першій половині року (80,7 мільярда євро). За ними йдуть Франція і Нідерланди. Однак Польща вперше обігнала Китай за обсягами закупівель німецьких товарів (48,4 мільярда євро проти 48,2 мільярда євро), піднявшись на четверте місце серед найважливіших ринків.

Голова Східного комітету Катріна Клаас-Мюльгойзер закликала нову Єврокомісію та кандидатів на вступ до ЄС активізувати розширення на схід і південний схід, зазначивши, що це може стимулювати європейську економіку.

Стійке зростання німецько-українського товарообігу

Україна, головний кандидат на вступ до ЄС, стала провідним торговим партнером Німеччини на пострадянському просторі в 2024 році, обігнавши Росію. Хоча ще кілька років тому це здавалося неможливим, у вересні 2023 року зовнішньоторговельний оборот між Німеччиною та Україною вперше перевищив обсяги з РФ, а результати першого півріччя 2024 року підтвердили цей тренд.

Торгівля між Німеччиною та Україною зросла до 5,16 мільярда євро в першій половині 2024 року, що на 10,4% більше, ніж рік тому. Німецький експорт зріс на 6,7% до 3,56 мільярда євро, а імпорт з України зріс на 19,8% до майже 1,6 мільярда євро. Катріна Клаас-Мюльгойзер підкреслила, що німецький бізнес активізує свою діяльність в Україні.

РФ надалі здає колишні позиції

У першій половині 2024 року обсяги торгівлі між Німеччиною та Росією знову зазнали суттєвого падіння, попри те що вже в першій половині 2023 року після початку війни в Україні показники були досить низькими. Німецький експорт до Росії зменшився на 25%, а імпорт російської продукції в Німеччину обвалився на 58%. Як результат, загальний товарообіг між Німеччиною і Росією скоротився на 36%, досягнувши 4,77 мільярда євро. Це на 400 мільйонів євро менше, ніж обсяг німецько-української торгівлі.

З огляду на цю негативну динаміку у відносинах з Росією та позитивний тренд у торгівлі з Україною, можна очікувати, що розрив між цими двома ринками буде і надалі зростати.

Казахстан уже цього року обжене Росію

У першій половині 2024 року товарообіг між Німеччиною та Казахстаном зріс на 7,2% до 4,75 мільярда євро. Цей показник майже досяг рівня німецько-російської торгівлі, що становив 4,77 мільярда євро. Казахстану не вистачило всього близько 20 мільйонів євро, щоб обійти Росію і стати другим за важливістю торговим партнером Німеччини на пострадянському просторі після України. Таким чином, найбільша країна Центральної Азії наближається до того, щоб зайняти провідну позицію в торгових відносинах з Німеччиною в цьому регіоні.

З огляду на те, що Казахстан активно нарощує постачання нафти в Німеччину, його вихід на друге місце за обсягами торгівлі до кінця 2024 року виглядає цілком реалістичним. У першій половині року німецькі закупівлі казахстанської продукції, переважно нафти, зросли на 21,5%, перевищивши вартість українського імпорту вдвічі. Водночас німецький експорт до Казахстану знизився на 15,8%, що може свідчити про обмеження Казахстаном використання своєї країни як каналу для паралельного імпорту в Росію.

Ознаки скорочення паралельного імпорту в РФ

Падіння німецького експорту до Вірменії на понад 27% може свідчити про скорочення переправлення товарів у Росію, хоча обсяги тут невеликі (200 мільйонів євро). Натомість експорт до Грузії, що зближується з Росією, зріс на 22% до 472 мільйонів євро.

Експорт до Киргизстану залишився стабільним, а до Узбекистану впав на 8%. Загалом, якщо припустити, що зміни в експорті до Центральної Азії пов’язані з паралельним імпортом у Росію, статистика вказує на зменшення сірого імпорту через пострадянські країни. Наприклад, зростання експорту в Грузію на 84 мільйони євро не компенсує падіння поставок до Казахстану на 270 мільйонів євро.

Прямий експорт з Німеччини до Росії впав на 25% і склав 3,72 мільярда євро за півроку. Основними товарами стали ліки та медичні засоби, на які санкції не поширюються, а також споживчі і продовольчі товари.

Імпорт з Росії до Німеччини зменшився до 1,05 мільярда євро за півроку (приблизно 175 мільйонів євро на місяць). Після припинення закупівель нафти та вугілля з Росії і зупинки постачання трубопровідного газу, Німеччина тепер імплементує метал, сировину, добрива і аграрну продукцію з Росії.

Зростання поставок енергоносіїв з Азербайджану

У першій половині 2024 року імпорт енергоносіїв з Азербайджану до Німеччини зріс на 29,5%, досягнувши 620 мільйонів євро. Значне зростання спостерігається і за червень, коли постачання з Азербайджану на німецький ринок підскочили на понад 156% порівняно з тим самим місяцем минулого року, досягнувши 142 мільйони євро.

Цей різкий стрибок може бути наслідком однієї великої угоди або свідчити про загальне розширення енергетичного співробітництва між Азербайджаном і Німеччиною. Результати за 3-й квартал 2024 року нададуть більше інформації для точнішого аналізу тенденцій у цьому секторі.

Нещодавно повідомлялось, що Канада дозволила використовувати свою зброю на території РФ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.