Що спричинило різкий стрибок радіації на кордоні Норвегії та Росії?

Було виявлено сліди цезію-137 та урану-235, що використовуються в ядерному паливі та зброї.

Згідно з повідомленням Barrents Observer, Норвегія зафіксувала різке підвищення рівня радіації на кордоні з Росією. Виявлені сліди цезію-137, радіоактивного ізотопу, який має широке застосування як у цивільних, так і в військових цілях. Радіоактивність була виміряна у фільтрах у Віксйоф’єллі та Сванховді на другому тижні вересня, але походження досі невідоме, пише MigNews.

Цезій-137 використовують у паливі для атомних реакторів завдяки його властивості виділяти гамма-випромінювання. Однак він також є частиною «начинки» для ядерних боєголовок. Занепокоєння викликане тим, що такі сліди можуть свідчити про потенційне витікання або порушення в контролі над радіоактивними матеріалами.

Цей інцидент став приводом для посилення моніторингу і перевірок у регіоні, щоб уникнути можливих негативних наслідків для здоров’я населення та навколишнього середовища. Норвегія разом з міжнародними організаціями працює над детальним розслідуванням ситуації, щоб визначити її причини та запобігти подальшим ризикам. Але слід зазначити, що Бредо Мьоллер з відділу готовності до надзвичайних ситуацій DSA у Сванховді не хвилюється. Він каже, що стрибок радіації небезпеки не становить:

Рівні явно вищі за норму, але не становлять небезпеки для людей або навколишнього середовища.

Нагадаємо, що нещодавно був зафіксований військовий транспорт РФ з «ядерним» обладнанням у Криму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.