Лукашенко закликає до миру: “Давайте сядемо за стіл і закінчимо цю драчку”

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вкотре висловився щодо ядерної зброї та війни в Україні.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, якого не визнають низка країн, заявив, що його країна не планує застосовувати ядерну зброю, якщо її кордони не будуть порушені. Під час інтерв’ю телеканалу «Росія», він запевнив, що Білорусь не має наміру застосовувати тактичну ядерну зброю, доки кордони Союзної держави не будуть порушені, пише MigNews. Однак, якщо це станеться, відповідь буде миттєвою, і відповідний наказ уже видано.

«Ми не збираємося використовувати ядерну зброю, поки ви не наступите на наш державний кордон. Вона ж — кордон нашої Союзної держави», — зазначив Лукашенко.

На питання інтерв’юера Євгена Попова, чи готовий він натиснути «червону кнопку», Лукашенко відповів, що вже «всі навколо понажимали ці кнопки». За його словами, морально їм з Путіним навіть якось незручно говорити про це.

«Навколо Білорусі та Росії вже натискали на „червоні кнопки“. Залишилося лише „найчервонішу“ натиснути», — додав він.

Лукашенко підкреслив, що Білорусь не планує воювати з Україною або з Західними країнами, оскільки вони не зацікавлені в ескалації конфлікту. Він також запевнив, що не буде оголошувати мобілізацію. Однак, у випадку порушення кордону, відповідь буде «миттєвою», адже відповідний наказ вже готовий.

«Ми не хочемо ескалації, і ми не хочемо війни проти всього НАТО. Але якщо вони це зроблять і підуть на це, іншого виходу у нас не буде. Як тільки наступлять на наш кордон, відповідь буде миттєвою», — сказав Лукашенко.

Окрім цього, Лукашенко знову закликав до переговорів щодо ситуації в Україні. Він наголосив, що війна не потрібна ні українському, ні російському, ні білоруському народам, і заявив, що деякі високопосадовці на Заході мають зовсім іншу точку зору.

«Давайте сядемо за стіл переговорів і закінчимо цю драчку. Вона ні українському народу, ні росіянам, ні білорусам не потрібна. Вона потрібна їм», — сказав він, маючи на увазі західних лідерів.

За словами Лукашенка, деякі високопоставлені особи на Заході відкрито говорять про те, що українці та росіяни мають знищити один одного. «Це нормально? Вони хочуть, щоб ми один одного знищили», — додав президент Білорусі.

На тлі активних дій Збройних сил України на Курщині, Білорусь передає Росії військову техніку. Це рішення було прийняте раніше Лукашенком для підкріплення російських сил у Курській області та на інших напрямках.

Крім того, Білорусь посилює свої війська на кордоні з Україною. Міністр оборони Білорусі Віктор Хрєнін 10 серпня повідомив про рішення розмістити додаткові сили на Гомельському і Мозирському напрямках, зокрема, системи РСЗВ “Полонез” та “Іскандер”. Це рішення було прийнято після того, як Лукашенко заявив про збиття кількох повітряних цілей з боку України.

Білоруське державне агентство “БелТА” також підтвердило, що Лукашенко наказав посилити угруповання військ на тактичних напрямках, які межують з Київською та Чернігівською областями України. Міністерство оборони Білорусі 11 серпня оприлюднило фото та відео відправки військової техніки на кордон з Україною. Однак, за словами речника Держприкордонслужби України Андрія Демченка, українські прикордонники поки не фіксують перекидання білоруських сил на кордон.

Нагадаємо, що Американський генерал висловив свою думку щодо перспектив ЗСУ та армії РФ у війні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.