У Курській області ЗСУ взяли в полон бійців підрозділу «Ахмат»: Хто ініціював перемовини

Українська сторона продовжує нарощувати обмінний фонд, що сприяє активізації перемовин про обмін полоненими між Україною та Росією.

Уповноважений з прав людини України Дмитро Лубінець провів перемовини з російською омбудсменкою Тетяною Москальковою, зокрема обговорюючи можливість обміну полоненими. Про це повідомляє MigNews з посиланням на Telegram-канал українського чиновника в ефірі національного телемарафону «Єдині новини». Розмова відбулася на тлі просування Збройних сил України в Курській області, де було взято в полон понад сотню російських військових, включаючи бійців підрозділу «Ахмат».

За словами Лубінця, ініціатива розмови надійшла від російської сторони, що свідчить про можливу зміну позиції РФ щодо обміну полоненими. Український омбудсман наголосив на важливості дотримання Женевської конвенції під час обміну та зазначив, що Україна готова продовжувати обмінні процеси.

Україна визначила пріоритетні категорії для обміну, серед яких — важкопоранені, українські жінки та всі інші військовополонені. Лубінець підкреслив, що права російських військовополонених захищені відповідно до міжнародного гуманітарного права, а всі захоплені солдати розміщені у спеціальних таборах, де їм надається необхідна медична допомога.

Інформація про полонення російських військових, зокрема строковиків та бійців підрозділу «Ахмат», отримала широкий розголос в українських ЗМІ та викликала дискусії в російських медіа. Командир спецзагону «Ахмат» Апті Алаудінов спершу заперечував факт полонення, однак згодом визнав захоплення кількох бійців підрозділу.

Російські ЗМІ уникають теми полонених, натомість акцентують на обстрілах прикордонного села в Білгородській області, що нібито стало причиною призупинення обмінів. У свою чергу, українська сторона зазначила, що пропускний пункт «Колотилівка — Покровка» не працюватиме через обстріли з боку РФ.

За інформацією російських джерел, Москалькова отримала термінове завдання звільнити з полону співробітників ФСБ та бійців «Ахмат», проте офіційних коментарів з боку російської влади поки що не було.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.