А Віктор Орбан знову проти: нові фантастичні вимоги угорського прем’єра щодо України

Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан висунув Україні ультиматум щодо початку переговорів про вступ до Європейського Союзу.

Журналісти Європейської правди з’ясували, що Будапешт висуває низку вимог до Києва, які передбачають значні зміни в законодавстві України та навіть зміни до Конституції, пише MigNews.

Зокрема, Угорщина вимагає, щоб Україна надала особливі права угорській меншині. Серед найбільш резонансних вимог, які висуває Будапешт, є:

  • Визнання шкіл навіть з одним угорським класом – угорськими.
  • Скасування норми про те, який відсоток угорців повинен жити на певній території для визнання її угорською.
  • Внесення змін до виборчого законодавства, щоб забезпечити представництво угорців у Верховній Раді.
  • Не вимагати від державних діячів знання державної мови, дозволяючи їм використовувати угорську.

Ці вимоги створюють значний резонанс в українському суспільстві та ставлять під сумнів можливість початку переговорів про вступ України до ЄС в умовах, які висуває Угорщина.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, яка очолює українську делегацію на переговорах про вступ із Європейським Союзом, підтвердила готовність України виконати 11 вимог Угорщини стосовно захисту прав національних меншин.

Про це вона сказала у виступі на першій Міжурядовій конференції щодо вступу України в ЄС 25 червня, повідомляє “Європейська правда”.

Стефанішина нагадала, що Україна “неодноразово й наполегливо” підтверджувала налаштованість підтримувати добрі відносини зі своїми сусідами, зокрема в питаннях, пов’язаних із захистом прав національних меншин.

“Станом на зараз ми щиро віддані наміру вирішити та на цій основі повністю втілити 11 питань, порушених, зокрема, угорською стороною, спрямованих на посилення захисту прав національних меншин, і продовжувати двосторонні консультації з Угорщиною в цьому напрямку”, – додала вона.

Україна отримала цей список ще у січні від глави угорського МЗС Петера Сійярто; відтоді вже п’ять місяців тривають переговори щодо нього, але весь цей час угорська сторона виступає проти оприлюднення списку.

Однак угорський ультиматум у ЄС зробив це побажання нікчемним. “ЄвроПравда” вважає категорично неприйнятним, що Україна бере на себе міжнародні зобов’язання, зміст яких не розкривається. Можливо, в угорській системі координат це є можливим, але Україна – це демократія, де підзвітність влади має значення.

Зважаючи на надвисоку суспільну вагу цієї історії, ми публікуємо деталі угорської позиції та її найпроблемніших елементів.

Наголосимо, частина вимог в їхньому угорському трактуванні є категорично неприйнятною для України. Їх гарантовано відхилять як парламент, так і українське суспільство. Але частина є логічною і може бути втілена.

Таким чином, українська сторона демонструє готовність до компромісів та співпраці з сусідами для забезпечення прав національних меншин, що є важливим кроком на шляху до європейської інтеграції. Проте, будь-які рішення повинні прийматися прозоро та за участі суспільства, адже Україна – це демократія, і підзвітність влади громадянам є ключовим принципом державного управління.

Нагадаємо, що Євросоюз офіційно розпочав переговори з Україною та Молдовою про вступ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *