Клаудія Шейнбаум обрана першою жінкою-президентом Мексики

Колишня мерка Мехіко отримала від 58% до 60% голосів у недільних виборах.

За даними офіційної виборчої комісії, 61-річна колишня мерка Мехіко отримала від 58% до 60% голосів у недільних виборах, пише “M.I.G.” з посиланням на “BBC“. Це забезпечує їй перевагу приблизно в 30 процентних пунктів над її головною суперницею, бізнесвумен Ксочітль Гальвес. Шейнбаум змінить на посаді свого наставника, чинного президента Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, 1 жовтня.

Під час своєї переможної промови Шейнбаум наголосила на важливості цієї події для всіх жінок. Вона зазначила, що її перемога є досягненням не тільки для неї, але й для всіх жінок у країні. Шейнбаум також подякувала своїй суперниці Ксочітль Гальвес, яка визнала поразку, і пообіцяла не підвести своїх виборців. Шейнбаум обіцяє продовжувати курс Лопеса Обрадора, зокрема розвиток соціальних програм, які зробили його дуже популярним.

Клаудія Шейнбаум, колишній енергетичний науковець, до своєї політичної кар’єри займала посаду мера Мехіко, однієї з найвпливовіших політичних позицій у країні. Її дідусі та бабусі по материнській лінії були єврейськими біженцями з Болгарії, а по батьківській лінії – з Литви. Обидва її батьки були науковцями, і вона сама вивчала фізику, отримавши докторський ступінь у галузі енергетичної інженерії. Вона також працювала в Каліфорнійській лабораторії, досліджуючи енергоспоживання Мексики та ставши експертом з кліматичних змін.

Вибори, які протиставили Шейнбаум і Гальвес, стали значною подією для жінок у Мексиці. 87-річна Едельміра Монтіель висловила свою вдячність за те, що дожила до моменту, коли жінка була обрана на найвищу посаду. Проте виборча кампанія була затьмарена насильством, особливо щодо місцевих кандидатів, більше 20 з яких були вбиті під час підготовки до виборів.

Шейнбаум підкреслила важливість боротьби з насильством і злочинністю, обіцяючи інвестувати в соціальні програми, щоб запобігти залученню молоді до кримінальних груп. Вона також заявила про своє бажання підтримувати дружні відносини з США та захищати права мексиканців, що живуть за кордоном.

Велика підтримка чинного президента Лопеса Обрадора, чий рейтинг схвалення становить близько 60%, значно підсилила кампанію Шейнбаум. Багато виборців підтримали її через бажання продовжити програму боротьби з бідністю, яку ініціював Лопес Обрадор.

Раніше стало відомо, що США очікують від Ізраїлі прийняття плану припинення вогню в Газі, якщо ХАМАС погодиться.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *