В Пакистані аномальна спека: температура перевищила 52 градуси Цельсія

Пакистан потерпає від екстремальної спеки, яка викликає занепокоєння серед населення.

Температура в південній провінції Сінд, Пакистан, перевищила 52 градуси Цельсія, що стало найвищим показником цього літа і близьким до рекордного рівня країни на тлі поточної хвилі спеки, повідомила метеорологічна служба в понеділок. Про це пише “M.I.G” з посиланням на “CNN“.

Людський фактор у зміні клімату

Екстремальні температури по всій Азії за останній місяць були ще більш серйозними через, ймовірно, антропогенні зміни клімату, повідомила команда міжнародних вчених. У Мохенджо-Даро, місті в Сінді, відомому своїми археологічними знахідками, що датуються цивілізацією Індійської долини, побудованою в 2500 році до нашої ери, температура за останні 24 години піднялася до 52,2 градусів Цельсія, повідомив старший чиновник Пакистанської метеорологічної служби Шахід Аббас Reuters.

Місто Мохенджо-Даро

Цей показник є найвищим цього літа і наблизився до рекордних температур міста та країни, які становлять 53,5°C і 54°C відповідно. Мохенджо-Даро — невелике місто, яке переживає надзвичайно спекотні літа та м’які зими з низькими опадами, але його обмежені ринки, включаючи пекарні, чайні магазини, автомеханіків, майстерні з ремонту електроніки, продавців фруктів і овочів, зазвичай переповнені клієнтами. Проте, через поточну хвилю спеки, магазини майже не мають відвідувачів.

Вплив спеки на бізнес

Продавець льоду розрізає шматок льоду для клієнта у своєму магазині спекотного літнього полудня в Карачі 27 травня 2024 року. Власник чайного кіоску Ваджид Алі, 32 роки, каже, що клієнти не приходять до ресторану через екстремальну спеку. “Я сиджу без діла в ресторані з цими столами та стільцями без жодного клієнта,” каже він. “Я приймаю ванни кілька разів на день, що трохи полегшує стан. Також немає електрики. Спека зробила нас дуже неспокійними.”

Неподалік від магазину Алі знаходиться майстерня з ремонту електроніки, яку утримує 30-річний Абдул Халік, який працював із наполовину опущеною шторкою, щоб захиститися від сонця. Халік також скаржився на те, що спека впливає на бізнес.

В Пакистані аномальна спека: температура перевищила 52 градуси Цельсія
В Пакистані аномальна спека: температура перевищила 52 градуси Цельсія

Життя у екстремальних умовах

Місцевий лікар Муштак Ахмед додав, що місцеві жителі звикли жити в екстремальних погодних умовах і воліють залишатися в приміщенні або біля води. “Пакистан є п’ятою найбільш вразливою країною до впливу зміни клімату. Ми стали свідками вище норми дощів, повеней,” сказала Рубіна Хуршид Алам, координатор прем’єр-міністра з питань клімату, на пресконференції в п’ятницю, додаючи, що уряд проводить інформаційні кампанії через хвилі спеки.

Історичні температурні рекорди

Найвища температура, зареєстрована в Пакистані, була в 2017 році, коли температура піднялася до 54°C у місті Турбат, розташованому в південно-західній провінції Белуджистан. Це була друга найвища температура в Азії і четверта найвища у світі, сказав Сардар Сарфараз, головний метеоролог Пакистанської метеорологічної служби. Хвиля спеки зменшиться в Мохенджо-Даро та навколишніх районах, але очікується, що нова хвиля вдарить по інших районах Сінду, включаючи столицю Карачі — найбільше місто Пакистану.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.