Що означає квадробер і квадробіка – тренд, від якого божеволіють дорослі та діти

Субкультура стала дуже популярною у 2024 році. Ось що це таке.

Можливо, ви все частіше бачите в соцмережах людей, одягнених як тварини. Але чому вони так роблять? Пропонуємо дізнатися, що означає квадробер і квадробіка. Квадробіка – це напрямок фітнесу, який передбачає пересування навкарачки, імітуючи ходу і рухи чотириногих тварин.

Часто його називають просто «квади», і ця практика стає дедалі популярнішою, особливо серед людей, які відчувають глибокий зв’язок із тваринами. Утім, квадробікою може займатися будь-хто, хто хоче спробувати нове і складне тренування. MigNews розповість усе, що потрібно знати про цей тренд у 2024 році.

Що означає квадробер і походження квадробіки

Що означає квадробер і квадробіка – тренд, від якого божеволіють дорослі та діти
Засновник квадробіки – Кенічі Іто, Джерело: AP / Shizuo Kambayash

Квадробіка – це тренування для всього тіла, яке поєднує в собі різні навички, включно з повзанням, стрибками і балансуванням. Люди, які займаються квадробікою (багато хто називає себе квадроберами), виконують тренування, що включають рухи чотириногих, такі як рись, галоп і стрибки.

Квадробікою можна займатися як у приміщенні, так і на відкритому повітрі, і для цього не потрібно ніякого обладнання. Однак якщо ви займаєтеся на твердій або абразивній поверхні, не завадить вдягнути рукавички та взуття для захисту рук і ніг.

Засновником цього руху є японський спринтер Кенічі Іто. Через його зовнішність його в школі називали мавпою, але хлопець не образився. Навпаки, він надихнувся і вигадав новий метод пересування навкарачки. Одного разу поліція затримала японця, прийнявши його за психічно нездорову людину.

Але пізніше Іто домігся успіху: він подолав дистанцію в 100 метрів навкарачки за 18,58 секунди. Відразу в усьому світі дізналися ім’я цієї людини.

Квадробіка зараз у всіх на вустах, і інтерес до неї не вщухає, особливо в соцмережах. А оскільки соцмережі впливають на життя підлітків, не дивно, що більшість квадроберів саме підлітки. 

Як займатися квадробікою

Якщо ви хочете спробувати зайнятися квадробікою, ось кілька корисних порад:

  • Розминайтеся повільно. М’яко підготуйте м’язи до тренування. Легке кардіо, розтяжка і пози в стилі тварин – хороші способи підготуватися.
  • Відпрацюйте основні рухи. Онлайн-відео – корисний ресурс для вивчення базових рухів квадробіки. Щоб ефективно імітувати ходу чотирилапої тварини, потрібна практика, тому будьте терплячі до себе!
  • Вивчіть різні рухи. Після того як ви опануєте основні рухи, розширте свою практику за рахунок різних темпів і додаткових рухів (стрибків, кроків, стрибків тощо).
  • Кидайте собі виклик. Поступово збільшуйте інтенсивність і тривалість тренувань. Щоб зробити тренування цікавим і захопливим, ви можете включити в нього траси або перешкоди.
  • Охолоньте. Завершіть тренування рухами з низькою інтенсивністю і розтяжкою, щоб дати м’язам відновитися і знизити ризик травм.

Потенційні переваги

@4mbercat

REPOSTING MY QUADROBICS TUTORIAL 💖💖 This is outdated, and you can find an updated turorial up on my YT channel!! :3 [ #therian #quadrobics #alterhuman #4mberkat #cat #fyp #quadrobicstutorial #quadstutorial ]

♬ mary by alex g sped up – River

Важливо зазначити, що квадробіка – це відносно нова практика вправ, яка не отримала широкого вивчення. Проте, вона може принести користь фізичному і психічному/емоційному здоров’ю, зокрема:

  • Тренування всього тіла. Квадробіка задіює безліч м’язів, включно з м’язами рук, ніг, корфу і спини. Це може поліпшити вашу силу, гнучкість і координацію.
  • Серцево-судинне здоров’я. Квадробіка підвищує частоту серцевих скорочень і потенційно покращує стан серцево-судинної системи. Безперервні рухи та різні рівні інтенсивності допоможуть спалити калорії та підвищити витривалість.
  • Зняття стресу. За словами Baptisthealth, квадробіка може стати веселим та грайливим способом зняття стресу. Ритмічні рухи та зосередженість на фізичній формі допоможуть очистити розум і зменшити відчуття тривоги.
  • Самовираження. Для людей, які ідентифікують себе як теріанці, квадробіка може стати потужною формою самовираження та способом зв’язку зі своєю тваринною сутністю. Ця практика дає їм змогу досліджувати свою тілесність у новому та повноцінному ключі.
  • Терапевтичний потенціал. Деякі психологи припускають, що імітація рухів тварин може допомогти в подоланні психологічних травм, даючи змогу людині на деякий час «вийти» зі своєї людської особистості та пов’язаних із нею проблем.
  • Крім того, квадробіку можна розглядати як одну з форм тілесної терапії, пише Psihologonline. Зміна звичного способу пересування може призвести до зміни моделей мислення та емоційних реакцій, відкриваючи нові можливості для психологічної роботи.

Можливі ризики для здоров’я та психіки

квадробер і квадробіка
Квадробіка, тренд, що зародився в соціальних мережах, захопив увесь світ, підкоривши дітей і підлітків унікальним поєднанням фітнесу та веселощів, Джерело: pexels.com

Існують і потенційні психологічні та фізичні ризики:

  • Втеча від реальності. Надмірний інтерес до квадробіку може призвести до соціальної дезадаптації.
  • Труднощі із самоідентифікацією. Постійні «перетворення» на тварин можуть перешкоджати формуванню стабільної ідентичності.
  • Соціальна стигматизація. Нерозуміння з боку суспільства може викликати психологічний дискомфорт у тих, хто займається.
  • Травми суглобів. Незвичне навантаження на зап’ястя, лікті та коліна може призвести до травм.
  • Проблеми з хребтом. Тривале перебування в неприродній для людини позі може спричинити проблеми з поставою і болі в спині.
  • Ризик зараження. Контакт рук із землею підвищує ризик зараження різними інфекціями.

Що означає квадробер: порівняння з іншими субкультурами

квадробер і квадробіка
Квадробіка включає в себе біг, ходьбу, рись, присідання і стрибки на всіх чотирьох кінцівках, імітуючи рухи і поведінку чотириногих тварин, Джерело: pinterest.com

Чому взагалі люди хочуть рухатися як тварини? Причин може бути кілька. Можливо, ви шукаєте нових відчуттів. Або вам потрібен новий спосіб для самовираження власного «я», або прагнете втекти від реальності. Деякі діти та підлітки просто хочуть слідувати тренду, щоб стати частиною величезної спільноти.

Як бачимо, причини не тільки фізичні, а й психологічні. Її відмінність від інших субкультур у тому, що вона робить основний акцент на фізичній активності. Ви можете займатися квадробікою часто або взагалі час від часу – квадробери зазвичай розглядають свій інтерес як тимчасове заняття.

Дехто плутає квадроберів із фуррі та теріанцями, але це не одне й те саме.

  • Тері, теріантропи і теріанці. Ця субкультура вважає, що вони пов’язані (і ототожнюють себе) з тваринами на духовному, емоційному та психологічному рівні. Квадробери ж лише наслідують тварин фізично. Теріанці можуть це робити теж, але необов’язково.
  • Фуррі. Представники цієї субкультури цікавляться антропоморфними тваринами, тобто тваринами, яким надали людські риси, наприклад, здатність говорити або ходити на задніх лапах. Фуррі часто створюють персонажів тварин, але не обов’язково фізично наслідують їх.

Висновки: що означає квадробер?

Квадробіка, часто звана «квадінг» або «квади», – це вид фізичної активності, що включає біг, ходьбу, рись, присідання і стрибки на всіх чотирьох кінцівках. Ті, хто практикує квадробіку, – це квадробери. Вважається, що квадробіку винайшов японський бігун-спринтер Кенічі Іто, який встановив світовий рекорд у бігу на чотирьох кінцівках, наслідуючи мавпу.

Багатьом подобається займатися квадробікою, тому що це модно. Інші люди хочуть дослідити свою особистість і приєднатися до інших субкультур на кшталт тері та фуррі. У будь-якому разі, квадробіка – це не спорт, проте вона може стати потужним тренуванням усього тіла.

Також важливо прислухатися до свого тіла. Якщо якийсь конкретний рух (або тренування загалом) спричиняє біль або дискомфорт (окрім типової скутості або хворобливості після тренування), вам слід припинити заняття і поговорити з лікарем.

Спочатку найкраще займатися квадробікою на рівній, м’якій поверхні, наприклад, на килимку або траві. Це допоможе захистити ваші суглоби. Нарешті, як уже зазначалося вище, розминайтеся перед тренуванням і охолоджуйтеся після нього.

Квадробіка може стати чудовим способом поліпшити фізичну форму, зняти стрес і виразити себе. Тільки не забувайте про безпеку.

Ви здивуєтеся, але перегляд фільмів жахів насправді корисний для психіки. Ось які переваги це вам дасть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.