Як часто слід прати простирадла і подушки?

Дізнайтесь, чому варто частіше міняти постільну білизну.

На наших простирадлах і подушках ми проводимо третину свого щоденного життя, і весь цей контакт створює ідеальне середовище для всіляких небажаних гостей, пише MigNews.

Після довгого дня немає нічого кращого за те, коли ти занурюєшся в тепле ліжко, поклав голову на м’яку подушку та закутився в затишну ковдру. Однак не тільки ми, люди, вважаємо лежати в ліжку блаженством.

Зазирніть під поверхню, і ви можете зжахнутися, дізнавшись, що ваша постільна білизна містить мільйони бактерій, грибків, кліщів і вірусів. Кожен з них вважає, що твоє ліжко теж рай; тепле місце, де вони можуть рости, повне поту, слини, мертвих клітин шкіри та частинок їжі, щоб ласувати ними.

Візьмемо пилових кліщів. Щодня ми втрачаємо 500 мільйонів клітин шкіри, що, якщо ви крихітний пиловий кліщ, схоже на шведський стіл, який можна з’їсти. На жаль, і комахи, і їх екскременти можуть спровокувати алергію, астму та екзему.

Постільна білизна також є притулком для бактерій. Наприклад, у 2013 році дослідники з Інституту Пастера де Лілль у Франції проаналізували постільну білизну пацієнтів лікарні та виявили, що брудні простирадла переповнені бактеріями Staphylococcus, бактеріями, які зазвичай зустрічаються на шкірі людини. Хоча більшість видів стафілококів є доброякісними, деякі, такі як S. aureus, можуть викликати шкірні інфекції, акне та навіть пневмонію у пацієнтів з ослабленою імунною системою.

Люди несуть бактерії як частину свого мікробіому шкіри і можуть виділяти їх у великій кількості. Хоча ці бактерії, як правило, нешкідливі, вони можуть викликати серйозні захворювання, якщо потраплять в організм через відкриті рани, які частіше зустрічаються в лікарнях.

Лікарні є багатим джерелом даних, оскільки до гігієни ставляться серйозно, а постільну білизну та подушки перуть між пацієнтами. У 2018 році вчені з Ібаданського університету в Нігерії виявили кишкову паличку  в непраному білизні лікарняного ліжка разом з іншими патогенними бактеріями, які, як відомо, викликають інфекції сечовивідних шляхів, пневмонію, діарею, менінгіт і сепсис.

Нечиста білизна становить реальний ризик зараження в таких умовах. У 2022 році дослідники зібрали зразки з кімнат пацієнтів, госпіталізованих з віспою мавп. Вони виявили, що під час зміни постільної білизни в повітря вивільняються вірусні частинки, повідомляє MigNews. У 2018 році вважалося, що у медичного працівника Великобританії розвинулася хвороба після контакту з вірусом під час зміни постільної білизни пацієнта.

Звичайно, хвороботворні бактерії ви знайдете в лікарняній білизні, де спали хворі пацієнти, швидше, ніж у постільній білизні здорових людей. Але що з вашими звичайними подушками та простирадлами вдома? У 2013 році американська компанія Amerisleep заявила, що взяла мазки з наволочки, яку не прали тиждень. Наволочка містила близько трьох мільйонів бактерій на квадратний дюйм – приблизно в 17 000 разів більше, ніж сидіння унітазу.

Тим часом у 2006 році дослідники зібрали шість подушок у друзів і родини. Подушки були в регулярному використанні. Усі 
подушки містили гриби, особливо вид 
Aspergillus fumigatus – тип, який зазвичай зустрічається в ґрунті.

Причина цього полягає в тому, що більшість із нас потіє вночі. Крім того, у всіх нас є кліщі домашнього пилу в наших ліжках, і кали пилових кліщів забезпечують їжу для існування грибка. І тоді, звичайно, подушка зігрівається щовечора, тому що ваша голова лежить на ній, тож у вас є волога, у вас є їжа і у вас є тепло.

Оскільки більшість із нас рідко пере подушки, грибки існують у досить спокійному стані та можуть існувати роками. Єдиний раз, коли їх турбують, це коли ми набиваємо подушки, через що спори грибка можуть потрапляти в нашу спальню. Навіть якщо ми виперемо їх, грибки можуть вижити при температурах до 50C, і в будь-якому випадку прання подушок може зробити їх ще більш вологими, дозволяючи грибкам розвиватися далі.

Враховуючи час, який люди проводять уві сні, і близькість подушки до рота, це відкриття має важливі наслідки для пацієнтів із респіраторними захворюваннями, особливо астмою та синуситом. До половини людей з важкою астмою мають алергію на Aspergillus fumigatus, і вплив грибка може спричинити хронічне захворювання легенів у людей, які раніше страждали від туберкульозу або захворювання легенів, пов’язаного з курінням. У той час як 99,9% людей зі здоровою імунною системою можуть легко впоратися з вдиханням спор грибка A. fumigatus, у людей з ослабленим імунітетом грибок може знищити ослаблений захист організму та викликати небезпечні для життя інфекції.

Якщо у вас лейкемія, або вам перенесли трансплантацію органів, або ви на жаль потрапили в реанімацію через Covid або грип, ви отримуєте так званий інвазивний аспергільоз, коли грибок просто потрапляє в легені і просто продовжує руйнує легеневу тканину.

Отже, якщо прання подушок не допомагає, ми можемо щось зробити? Якщо у вас немає астми, захворювань легенів чи синусів, вам слід подумати про зміну подушки кожні два роки. Але люди, які страждають від цих захворювань, повинні купувати нову подушку кожні три-шість місяців.

Тим часом, коли справа доходить до того, як часто ви повинні прати покривала, більшість експертів рекомендують робити це щотижня. Як і прання простирадл, прасування також зменшує кількість бактерій на білизні.

Зазначимо, що при пранні можна використовувати перекис водню. Це допоможе знищити бактерії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.