Що насправді заважає підліткам спати вночі?

Надмірний час перед екраном таких гаджетів, як мобільні телефони та ноутбуки, порушує цикли сну та зменшує вироблення мелатоніну.

Розлади сну у підлітків викликають дедалі більше занепокоєння, оскільки вони впливають на їхнє здоров’я та навчання у критичний період їхнього життя. Сучасне покоління підлітків більшу частину дня перебуває в оточенні гаджетів.

Вони мають легкий доступ до мобільних телефонів, планшетів, ноутбуків, а завдяки появі онлайн-навчань навіть їхні навчальні матеріали доступні онлайн, у результаті вони проводять багато часу, дивлячись на екрани.

Це в поєднанні з їхньою пристрастю до цифрових ігор, веб-серіалів і соціальних мереж значно збільшило їх час перед екраном. Результат – недосипання, а також безсоння у підлітків. Перебування перед екраном протягом тривалого часу знижує когнітивні функції мозку, затримує перехід у глибокий сон зі швидкими рухами очей, який є найглибшою частиною нашого щоденного циклу сну та необхідний мозку для відпочинку та перезавантаження.

Вплив світла екрану також зменшує секрецію корисних гормонів, таких як мелатонін, який відомий як «гормон сну», оскільки він регулює цикл сну та неспання в організмі, сигналізуючи йому заспокоїтися та розслабитися. Увечері, коли сонце заходить і темніє, рівень мелатоніну в організмі підвищується, і це сприяє відчуттю сонливості, однак блакитне світло від екранів імітує довжину хвилі природного світла, це збиває з пантелику тіло та ускладнює падіння спить і викликає депривацію сну; оскільки час сну відсувається, але школа та інші зобов’язання означають, що їм доводиться прокидатися рано вранці.

За словами доктора Маніша Ітолікара, лікаря-консультанта лікарні Fortis Mulund, поширеними симптомами таких розладів сну, які виявляють підлітки, є втома та відсутність інтересу до повсякденних справ, пише MigNews з посиланням на джерело India Times. Вони стають неспокійними та легко дратівливими, а їхні можливості приймати рішення порушуються. Іноді вони втрачають вагу або починають переїдати, оскільки час без сну може викликати відчуття голоду, і вони починають набирати вагу.

Надмірне використання соціальних мереж, де контент доступний у короткій формі, може зменшити концентрацію уваги. Це ускладнює для них увагу протягом тривалого періоду часу. Окрім цього, вони можуть зіткнутися з тролінгом у соціальних мережах, який може викликати почуття розчарування та хвилювання. Ефективне управління сном — єдиний спосіб впоратися з недосипанням. Скорочення часу перед екраном – це найважливіша зміна. Батьки повинні переконатися, що якщо їхні діти проводять значну кількість часу на своїх планшетах або ноутбуках для онлайн-занять, вони повинні припинити переглядати шоу або відео на YouTube, а також вони грати в цифрові ігри. Батьки повинні запровадити систему тайм-ауту перед сном, коли всі члени сім’ї, особливо діти, відкладають свої гаджети на решту вечора, і це слід робити за дві-три години до сну, щоб мелатонін міг виробитися. Надзвичайно важливі щоденні фізичні вправи та сон понад 6 годин на день. Також слід уникати споживання кофеїну пізно ввечері.

Доктор Кедара Тілве, психіатр-консультант лікарні Хіранандані, каже, що батьки повинні проявляти ініціативу, щоб подавати приклад; вони повинні скоротити свій час перед екраном, і діти підуть за ними. Якщо підлітків не навчити контролювати свій час перед екраном і добре поєднувати його з заняттями поза екраном, вони зіткнуться з психологічними проблемами та проблемами розвитку, коли виростуть. Декілька змін у способі життя та дотримання дисципліни допоможуть підліткам боротися з усіма формами депривації сну, однак, якщо організм перестає виробляти достатню кількість мелатоніну або людина починає страждати від хронічного безсоння, тоді знадобиться медична допомога. Надання пріоритету сну не тільки приносить користь їхньому фізичному здоров’ю, але й сприяє дисциплінованому способу життя та гарній успішності, обидва вони є основою хорошого та щасливого життя.

Нагадаємо, що нещодавно у TikTok розкрили секрет, що потрібно пити для міцного сну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.