Порада №1, як не допустити появи каменів у нирках за допомогою харчування

Пийте цей популярний напій. Він не тільки допоможе запобігти утворенню каменів у нирках, а й допоможе вам заснути.

Вживання води – одна з найкращих порад уролога щодо профілактики каменів у нирках. Хоча вода завжди буде королем, є ще один популярний напій, що допоможе вам зрозуміти, як не допустити появи каменів у нирках. Ви здивуєтеся, але, виявляється, це молоко. Воно може бути корисним як для здоров’я сечовидільної системи, так і для сну.

Оскільки молоко – це золота жила кальцію, деякі люди помилково вважають, що цей напій підвищує ризик утворення кальцієвих каменів. Однак Національний нирковий фонд стверджує, що насправді все йде з точністю до навпаки. MigNews поділиться з вами науковими даними, щоб надихнути пити цей напій частіше.

Як не допустити появи каменів у нирках: пийте молоко

Порада №1, як не допустити появи каменів у нирках за допомогою харчування
Всього в 1 чашці незбираного молока міститься 300 міліграмів кальцію. Кальцій у молоці та оксалати в продуктах харчування допоможуть вам знизити ризик каменів у нирках, Джерело: unsplash.com

Із чотирьох різних типів каменів більшість людей отримують кальцієві камені, а точніше, оксалатні камені кальцію. Коли людина відчуває нестачу рідини і одночасно споживає велику кількість оксалату з харчових джерел, цей дисбаланс призводить до утворення кристалізованих мас, відомих як камені в нирках.

Національний нирковий фонд пояснює, що людям, схильним до ризику утворення каменів у нирках, слід звернути увагу не на кальцій, а на вміст оксалатів у нашому раціоні. Шоколад, солодка картопля, арахіс, ревінь, буряк і шпинат особливо багаті на оксалати. Однак у разі вживання в їжу продуктів, багатих на кальцій, ці дві речовини зв’язуються одна з одною в кишківнику, перш ніж потрапити в нирки, що знижує ризик утворення каменів у нирках. Головне – вживати обидва види продуктів одночасно.

Як приклад можна навести склянку молока і салат зі шпинату на вечерю. Оскільки в молоці багато кальцію, воно є одним із різних молочних продуктів, рекомендованих експертами для профілактики утворення каменів у нирках. Однак якщо лактоза заважає вашій травній системі, уролог Піруз Мотамедінія радить як альтернативу вибирати вівсяне або соєве молоко, що містить кальцій.

Також корисно стежити за своєю вагою і правильно в цілому харчуватися. Спробуйте методику інтуїтивного харчування (це не дієта).

Молоко містить триптофан і деякі пептиди, які можуть допомогти нам заснути

Ми також сказали, що молоко може допомогти нам краще спати. Яким чином? У систематичному огляді, опублікованому 2020 року в International Journal of Environmental Research and Public Health, вчені зазначають, що дослідження засвідчили, що в поєднанні зі здоровим харчуванням вживання молока і молочних продуктів може поліпшити якість сну.

Вважається, що саме амінокислота триптофан, що впливає на вироблення організмом мелатоніну, відповідальна за потенційно сонливі побічні ефекти цього напою. Однак учені з дослідження 2021 року, опублікованого в Journal of Agricultural and Food Chemistry, з’ясували, що свою роль може відігравати й комбінація пептидів, що містяться в молоці та поліпшують сон. Було показано, що одна комбінація молочних пептидів збільшує тривалість сну і латентність сну у мишей.

Нестача сну може згубно позначитися на нашому здоров’ї як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Крім того, нестача кальцію в раціоні може зробити деяких людей більш сприйнятливими до утворення каменів у нирках.

Скільки молока вам потрібно пити на день?

Деяким людям подобається пити молоко щодня. Але для початку варто дотримуватися рекомендованої Національним нирковим фондом норми споживання кальцію в 1000-1200 міліграмів на день, щоб запобігти утворенню каменів у нирках. Хоча кальцій найкраще споживати через різні харчові продукти, молоко є одним із таких джерел, яке може допомогти нам досягти цієї мети.

Хочете схуднути, але дбаєте про рівень цукру в крові? Включіть до раціону ці продукти з низьким глікемічним індексом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.