Лікування раку харчовою содою: що говорять дослідження про її ефективність

Це не так дико, як звучить. І зараз ви переконаєтеся в цьому.

Коробка з харчовою содою, ймовірно, є звичною річчю у вашому домі. Щіпка харчової соди надає пухнастості вашій випічці, а відкрита коробка харчової соди захищає холодильник від неприємного запаху. Крім того, харчова сода має кілька несподіваних застосувань, наприклад, як дезодорант або відбілювач зубів. Але чи знали ви про таке явище, як лікування раку харчовою содою?

MigNews теж здивувався, коли почув про це. Але ви пізніше зрозумієте, що логіка в цьому натуральному засобі в боротьбі з раком є.

Лікування раку харчовою содою: який зв’язок між ними?

Деякі люди вважають, що харчова сода може допомогти запобігти раку. pH харчової соди становить 8, що робить її лужною. Докторка Емі Лі, керівниця відділу харчування компанії Nucific, пояснює логіку можливих цілющих властивостей харчової соди. «Ракові клітини процвітають у кислому середовищі. І вважається, що зміна pH середовища за допомогою харчової соди може уповільнити або запобігти їхньому подальшому зростанню», – каже вона.

Попри те, що створення лужного середовища для зменшення ракових захворювань звучить логічно, ця логіка не підтверджується науковими даними. «Наразі немає переконливих доказів того, що воно допомагає людям. Хоча існує безліч невеликих клінічних досліджень з використанням тварин, які показали певний взаємозв’язок», – каже Лі.

Знаєте, що таке апное уві сні? Цю хворобу легко розпізнати за такими симптомами. Не ігноруйте їх.

Лікування раку харчовою содою: допомога під час хіміотерапії

Лікування раку харчовою содою: що говорять дослідження про її ефективність
Дослідники все ще вивчають, чи може зниження кислотності організму за допомогою харчової соди (бікарбонату натрію) доповнити лікування раку, Джерело: unsplash.com

Ракові клітини створюють кислотне середовище в цих ділянках тіла. І це змушує рак продовжувати розмножуватися. У дослідженнях на тваринах харчова сода сповільнювала ріст пухлин і покращувала роботу імунної системи, але не вбивала ракові клітини. Про це йдеться в огляді, опублікованому в журналі Integrative Cancer Therapies 2020 року.

Один чоловік із прогресуючим раком нирки припинив традиційне лікування раку і вирішив приймати вітаміни, добавки та 60 грамів харчової соди щодня. Його пухлина залишалася стабільною протягом 10 місяців. Однак харчова сода ефективна не для всіх типів раку. І існує ризик померти від раку без традиційних методів лікування.

Але це не означає, що харчова сода не може допомогти при традиційному лікуванні раку. Коли хіміотерапія спрямована на рак, кислотне середовище, що оточує ракові клітини, ускладнює проникнення ліків через цю кислотність.

Деякі методи лікування раку також створюють кисле середовище. Тому харчова сода, додана до лікування раку, може бути більш ефективною. У деяких дослідженнях люди пробували розчиняти харчову соду у воді, щоб зробити організм більш лужним. Але це загрожує нетравленням шлунка або проблемами з нирками.

Дослідники розглядають можливість введення розчину харчової соди безпосередньо в саму пухлину.

Зниження кислотності організму не запобігає раку

Не зовсім правильно говорити, що рак зароджується в кислому середовищі. В іншому разі ваші ризики захворіти на рак шлунка були б разюче високі, оскільки шлунок за своєю природою кислий. Навпаки, ракові клітини створюють кисле середовище, коли харчуються глюкозою, щоб вижити. Раковим клітинам також необхідний кисень. А коли його не вистачає, вони починають бродити. Згідно з оглядом, опублікованим у журналі Biology 2024 року, це створює підвищену кислотність в організмі, роблячи пухлини агресивнішими, а також вбиваючи здорові клітини.

Не тільки харчова сода може знизити кислотність навколо ракових клітин. Інгібітори протонної помпи (ІПП), які зазвичай приймають для лікування кислотного рефлюксу, також були протестовані як доповнення до хіміотерапії. Дослідження, проведене 2022 року в журналі «Cancers», показало, що у людей, які приймали ІПП разом із хіміотерапією, загальне виживання при раку стравоходу було вищим.

Згідно з дослідженням 2015 року, опублікованим у Journal of Experimental and Clinical Cancer Research, високі переривчасті дози езомепразолу в поєднанні з хіміотерапією давали кращу відповідь на лікування раку молочної залози. Однак в огляді 2022 року, опублікованому в American Journal of Clinical Oncology, йдеться про те, що ІПП можуть підвищувати ризик розвитку раку шлунка, підшлункової залози, колоректального раку і раку печінки.

Важливо підкреслити, що прийом харчової соди або ІПП не запобіжить раку. Ви можете підвищити лужність свого організму природним шляхом. Для цього потрібно їсти більше фруктів, овочів, горіхів, насіння і сочевиці. Ці ж продукти містять фітохімічні речовини, які знижують ризик розвитку раку.

Харчова сода також ефективно справляється з прибиранням будинку. Дізнайтеся, як з її допомогою почистити кондиціонер.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.