Якщо ви дотримуєтеся кето-дієти, то одним із продуктів, який, найімовірніше, привабив вас, є сир. Молочні продукти, як правило, є хорошим низьковуглеводним джерелом жиру, який допомагає вам увійти в кетоз і залишатися в ньому. Але якщо ви є прихильником певного виду сиру – м’якого, вершково-дрібнозернистого гібрида під назвою домашній сир, – ви можете поставити собі питання, чи можна їсти домашній сир на кето.
Це гарне запитання, оскільки домашній сир перебуває у своїй власній смузі, коли йдеться про те, як він поєднується з більш твердими, витриманими сирами. Крім того, він уже давно є основним сніданком або перекусом для людей, які дотримуються всіляких дієт, оскільки традиційно поживний і досить низькокалорійний. Але знову ж таки… чи є він кето? Ось що з’ясував MigNews.
Що ж таке домашній сир?
«Домашній сир – це свіжий сир, в який додають кислоту. У результаті чого тверді частинки молока перетворюються на шматочки, а сироватка залишається у вигляді рідини», – каже дієтологиня Джен Брунінг.
«Інші свіжі сири схожі. Але в деяких випадках рідина відціджується або тверді частинки спресовуються», – додає Брунінг. «Витримані сири, такі як чеддер або пармезан, зовсім інші. Домашній сир призначений для вживання в їжу в більш короткі терміни і має зовсім іншу текстуру, ніж витримані сири».
Чи можна їсти домашній сир на кето?
Одним словом: так! Але є кілька підводних каменів. «Повноцінний домашній сир може посісти гідне місце в кето-дієті», – каже Брунінг. «Однак, оскільки він складається здебільшого з білка і містить невелику кількість вуглеводів у порції, необхідно враховувати розмір порції, врівноважуючи білки і вуглеводи іншими продуктами, з’їденими протягом дня». Це означає, що, хоча ви, безумовно, можете з’їсти порцію домашнього сиру за сніданком, вам краще відмовитися від нього як від полуденка того ж дня.
Тип домашнього сиру теж має значення. Ви маєте пам’ятати про вміст жиру і відмовитися від додавання цукру (увага, вуглеводи!) та ароматизаторів. «Повноцінні, неароматизовані варіанти добре вписуються в кето-план більшості людей», – каже Брунінг. «Ті, що з додаванням цукру або фруктів, можуть містити занадто багато вуглеводів».
До вашого відома, на етикетці «повножирного» домашнього сиру зазвичай зазначено «4%», тож шукайте цю цифру в продуктових магазинах.
Як їсти домашній сир, щоб домогтися максимальних результатів на кето?

«Половина чашки – це стандартний розмір порції домашнього сиру», – каже Брунінг. У ній також міститься близько 10 відсотків вашої добової потреби в кальції. Ось інформація про харчування на ½ чашки порції, згідно з MyFitnessPal:
- 110 калорій;
- 5 г жиру;
- 3 г насичених жирів;
- 14 г білка;
- 6 г вуглеводів;
- 340 мг натрію;
- 5 г цукру;
З огляду на це, існує маса способів зробити домашній сир ще більш кето-дружнім.
«У контексті кето-дієти домашній сир можна поєднувати з некрохмалистими овочами, наприклад, із салатом або огірком», – каже Брунінг. «Якщо ваші щоденні макроси допускають деяку кількість вуглеводів, додавання ягід до домашнього сиру – смачне комбо».
Звісно, якщо ви хочете підвищити вміст жирів, Брунінг пропонує розумне доповнення: оливкову олію. «Полийте оливковою олією і спробуйте додати трав’яні суміші, щоб змішати смаки!» – каже вона.
І останнє зауваження: якщо вас турбує питання дотримання макросів для підтримання кетозу (або будь-які інші потреби в харчуванні), зверніться до дипломованого дієтолога, який допоможе вам скласти план кето-дієти.
А ви знали, чому збільшується вага під час місячних? Тут розповідали про те, як знизити ризики максимально.
Залишити відповідь