Чому болить голова після сну вранці? 8 несподіваних причин

Проблема може бути серйозною і вказувати на якесь захворювання.

Якщо вранці ви прокидаєтеся з болем у голові, знайте, що це, можливо, найгірший спосіб почати день. Ранковий головний біль – це не жарт, і якщо ви часто ставите запитання «Чому болить голова після сну вранці?», то можливих винуватців може бути безліч.

Недосипання або приймання великої кількості ліків? MigNews розповість про найпоширеніші причини ранкового головного болю і про те, що робити в цьому випадку.

Чому болить голова після сну вранці: апное сну

«Ранкові головні болі значно частіше трапляються у людей з апное сну», – каже невролог Нолан Пірсон. Цей стан виникає, коли людина часто перестає дихати під час сну або через те, що її дихальні шляхи заблоковані (обструктивне апное сну), або через те, що її мозок не контролює дихання належним чином (центральне апное).

Однак зв’язок між апное уві сні та ранковими головними болями не зовсім зрозумілий. Експерти досі не знають, «чи спричинені головні болі вранці нестачею кисню, високим вмістом вуглекислого газу або просто порушеним сном», – каже доктор Пірсон. Яка б не була причина, ранкові головні болі зазвичай минають після лікування апное сну.

«Якщо у вас є ранкові головні болі, а також такі симптоми, як хропіння, ядуха або задишка під час нічного сну, неспокійний сон, денна сонливість або зайва вага, поговоріть із лікарем, щоб пройти обстеження та лікування апное сну», – каже доктор Пірсон. Апное сну – це проблема. Воно може серйозно підвищити ризик серцевих захворювань та інсульту, згідно з даними Johns Hopkins Medicine, тому не ігноруйте ознаки.

Причина 2 – ваше положення під час сну

Ваша поза під час сну може бути підступною причиною того, що у вас болить голова. «Сон у позі, що створює навантаження на шию, особливо якщо у вас в анамнезі є захворювання шийного відділу хребта, може спровокувати головні болі напруги або болі в опорно-руховому апараті», – говорить доктор Пірсон.

За його словами, це також може посилити такі проблеми, як шийний стеноз (коли простір навколо спинного мозку стає занадто вузьким) або радикулопатія (коли один із нервових корінців стискається або дратується), які можуть призвести до болю в голові та шиї вранці.

За словами доктора Пірсона, для підтримки хребта і шиї в правильному положенні найкраще спати на боці. Поговоріть зі своїм лікарем про відвідування фахівця зі сну або фізіотерапевта, щоб отримати поради і, можливо, оновити подушку для кращої підтримки.

Чому болить голова після сну вранці: скреготіння зубами

Скреготіння зубами під час сну – стан, званий бруксизмом, – може підвищити ризик ранкового головного болю. Як правило, скреготіння зубами провокує головні болі напруги, каже доктор Пірсон.

У цьому є сенс, якщо задуматися: скреготіння зубами всю ніч напружує м’язи шиї, щелепи та обличчя. Якщо це напруження передається в голову, воно може викликати біль.

За словами доктора Пірсона, до інших симптомів бруксизму, на які слід звернути увагу, належать такі:

  • Зубний біль або пошкодження зубів.
  • Біль у щелепі.
  • Клацання у скронево-нижньощелепному суглобі під час відкривання і закривання рота.

«Важливо обговорити ці симптоми з вашим стоматологом, який може порекомендувати вам фізіотерапію для щелепи або лікарські препарати», – каже доктор Пірсон.

Причина 4 – мігрень

«До 71 відсотка людей із мігренню відчувають ранкові головні болі», – каже доктор Пірсон. «Ми знаємо, що мігрені найчастіше виникають вранці (між 6 і 12 годинами дня) і можуть пробуджувати людей від сну», – каже він.

Нові дослідження показують, що час ранкових мігреней може бути пов’язаний із циркадним ритмом, тобто з 24-годинним внутрішнім годинником вашого організму. «Мігрені та наш вбудований циркадний годинник беруть свій початок у частині мозку під назвою гіпоталамус», – говорить доктор Пірсон. За його словами, багато речей, що провокують мігрень, – світло, фізичні вправи, вживання їжі (або її пропуск), перепади температури – також можуть порушити ваш циркадний ритм.

Якщо ви страждаєте від мігрені, вам буде корисно дотримуватися регулярного графіка. Наприклад, лягати спати, прокидатися і приймати їжу в один і той самий час щодня, щоб уникнути мігрені.

Чому болить голова після сну вранці: нестача сну

Працюєте на знос? Нестача сну може бути причиною того, що ви прокидаєтеся з надокучливими ранковими головними болями. Нестача сну пов’язана з усіма видами головного болю, від мігрені до головного болю напруги.

А якщо поганий сон перетворюється на звичку, то й головні болі можуть стати причиною. «Деякі дослідження показали, що недостатній сон протягом тривалого періоду часу може змінити спосіб сприйняття болю нашим організмом (через процес, званий звиканням). І це може підвищити ймовірність того, що періодичні головні болі стануть хронічними», – каже доктор Пірсон.

Проблема в тому, що багато хто з нас не висипається, і причин тому безліч. Нічний графік роботи, погана гігієна сну, вживання алкоголю, біль, стрес, тривога, депресія або первинні проблеми зі сном, як-от безсоння або апное сну, та інші.

Якщо вам часто важко заснути або ви прокидаєтеся посеред ночі, порадьтеся з лікарем. Він допоможе знайти першопричину ваших проблем зі сном і призначить відповідне лікування. Незалежно від того, яка причина вашого поганого сну, ви не прогадаєте, якщо сформуєте більш здорові звички відходу до сну.

Спробуйте скористатися цими перевіреними порадами для поліпшення сну:

  • Лягайте спати в один і той самий час щоночі (і прокидайтеся в один і той самий час щоранку).
  • Переконайтеся, що у вашому приміщенні для сну прохолодно і темно.
  • Використовуйте ліжко тільки для сну і сексу.
  • Не вживайте алкоголь принаймні за три години до сну (і будь-які рідини принаймні за дві години до сну).
  • Не пускайте вночі в спальню екрани (і, за можливості, домашніх тварин).

Причина 6 – занадто багато сну

З іншого боку, занадто довге перебування в ліжку теж може призвести до ранкового головного болю. Доктор Пірсон каже, що сон довше, ніж зазвичай, може спровокувати головний біль з цілої низки причин. Серед них – гормональні збої, зневоднення, низький рівень цукру в крові та відмова від кофеїну, додає він. Велика кількість сну також може порушити ваш циркадний ритм. Як ми знаємо, існує зв’язок між внутрішнім годинником організму і головними болями.

І знову, доктор Пірсон каже, що найкраще лягати спати і прокидатися в один і той самий час щодня. Дотримуючись графіка сну, ви зможете підтримувати свої внутрішні ритми і знизити ризик виникнення головного болю, каже він.

Ще одне зауваження: «Велика кількість сну також може бути симптомом депресії», – каже доктор Пірсон. За даними клініки Майо, до інших ознак депресії належать такі:

  • Почуття смутку, порожнечі або безнадійності.
  • Спалахи гніву, дратівливість або розчарування навіть із незначних приводів.
  • Втрата інтересу або задоволення від більшості або всіх звичайних видів діяльності, таких як секс, хобі або спорт.
  • Втома і відсутність енергії, так що навіть невеликі завдання вимагають додаткових зусиль.
  • Зниження апетиту і втрата ваги або підвищена тяга до їжі та збільшення ваги.
  • Тривога, збудження або занепокоєння.
  • Уповільнення мислення, мовлення або рухів тіла.
  • Почуття нікчемності або провини, зацикленість на минулих невдачах або самобичування.
  • Проблеми з мисленням, концентрацією уваги, прийняттям рішень і запам’ятовуванням.
  • Часті або повторювані думки про смерть, суїцидальні думки, спроби самогубства або суїцид.
  • Нез’ясовні фізичні проблеми, такі як болі в спині або головний біль.

Чому болить голова після сну вранці: певні ліки

Чому болить голова після сну вранці? 8 несподіваних причин
Прийом ліків також може спровокувати біль у голові вранці, Джерело: pexels.com

Іноді ті самі ліки, які ви приймаєте для зняття головного болю (або болю), можуть підтримувати цикл головного болю. Особливо якщо ви використовуєте їх занадто часто або занадто довго.

За словами доктора Пірсона, головні болі від надмірного вживання ліків – одна з головних проблем, з якою лікарі звертаються в клініки головного болю. Якщо ваш ранковий головний біль зникає після вживання ліків, але повертається пізніше, а ви часто приймаєте тайленол, НПЗЗ (наприклад, ібупрофен), триптани або особливо барбітурати чи опіоїди, то, найімовірніше, причина в надмірному вживанні.

Серед інших ліків, які зазвичай спричиняють ранковий головний біль, можна назвати такі:

  • Препарати для лікування еректильної дисфункції.
  • Нітрати.
  • Стимулятори.
  • Препарати від тиску.

Якщо ви вважаєте, що ваші ліки можуть спричиняти головний біль уранці, розкажіть про це лікарю, який допоможе вам перейти на безпечніші варіанти.

Причина 8 – похмілля

Кожен, хто перебрав з алкоголем на ніч, знає, що таке похмільний головний біль вранці. За даними Клівлендської клініки, навіть один коктейль або келих пива перед сном може призвести до похмільного головного болю, якщо ви чутливі до алкоголю.

Вживання алкоголю, особливо близько до сну, викликає ідеальний шторм із тригерів головного болю. До них належать неякісний сон, зневоднення, дисбаланс електролітів, розширення кровоносних судин і низький рівень цукру в крові. Крім того, в алкоголі є такі речовини, як таніни, конгери та інші побічні хімічні продукти, які також можуть призвести до похмілля і головного болю.

На щастя, похмілля (і ранкового головного болю) можна уникнути, якщо пити в міру і запивати водою. Крім того, за словами доктора Пірсона, «може бути корисно приймати вітамін B6 перед вживанням алкоголю», що, можливо, зменшить вираженість симптомів похмілля.

Якщо у вас уже болить голова з похмілля, ви можете одразу ж вирушити до аптечки. Але будьте обережні з деякими безрецептурними знеболювальними. «Завжди, завжди уникайте поєднання тайленолу з алкоголем, оскільки це може призвести до небезпечного ушкодження печінки», – говорить доктор Пірсон. Можливо, вам також варто утриматися від прийому НПЗЗ. За його словами, прийом НПЗЗ з алкоголем може збільшити ризик кровотечі.

Потрібен простий спосіб позбутися мігрені без таблеток? Тут ви знайдете найкращий із них.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.