Як позбутися головного болю без таблеток: користь гідротерапії

Ми вивчили один натуральний засіб і розповімо, чи дійсно він працює.

Коли вас мучить мігрень, ви готові спробувати все, що завгодно, аби вона припинилася. Нічого не допомагає? Все ще намагаєтеся з’ясувати, як позбутися головного болю без таблеток? Як щодо того, щоб занурити ноги в гарячу воду для полегшення головного болю? Деякі люди в соціальних мережах запевняють, що це змінює ситуацію. Одна людина на TikTok стверджувала, що це припинило головний біль та інші симптоми мігрені за чотири хвилини.

Зрозуміло, покладатися на медичні поради з TikTok не рекомендується (особливо якщо вони походять не від лікаря або іншого медичного працівника). Проте, деякі домашні засоби від мігрені дійсно допомагають (докладніше про це пізніше). MigNews поділиться думкою експертів про те, чи варто вам пробувати ванну для ніг для ослаблення головного болю.

Як позбутися головного болю без таблеток: чи допомагає занурення ніг у гарячу воду?

Гідротерапія (тобто використання теплої або холодної води для лікування захворювань) існує вже багато століть. «Існує довга історія використання крижаних або гарячих ванн для лікування мігрені», – каже невролог Ной Розен. Проте доктор Розен додає, що існує «мало доказів на користь цього».

Поширена думка, особливо в соціальних мережах, полягає в тому, що тепла вода відводить кровотік до ніг (тобто від голови), і це допомагає зняти головний біль. Але доктор Розен вважає таке пояснення неточним. «Ідея про те, що зігрівання ніг відводить кров від мозку, невірна».

Це тому, що воно ґрунтується на старих теоріях про мігрені, які припускали, що зміни в притоці крові до мозку спричиняють мігрень. Хоча під час нападу кровоносні судини дещо звужуються і розширюються, це не є причиною, каже неврологиня Анна Пейс. За її словами, основними факторами, що спричиняють напади мігрені, є електрична активація мозку та нейрозапалення.

При цьому те, як тепла вода допомагає в разі мігрені, залишається «невідомим і неясним», каже доктор Розен. Він припускає, що це може бути пов’язано з тим, як гаряча (або холодна) температура стимулює нервові клітини, зокрема периферичні больові рецептори і рецептори легкого дотику. Вони можуть якимось чином змінювати больові сигнали, «чинячи вторинний вплив на центральну нервову систему», – каже він. Ефект може бути схожий на «периферичні електростимулювальні пристрої», які допомагають зупинити і запобігти мігрені.

Хоча ми досі не знаємо, чому гідротерапія допомагає в разі мігрені, деякі попередні дослідження дають змогу припустити, що це дійсно так. «Близько 10 років тому було проведено невелике дослідження гідротерапії, в якому учасники протягом 45 днів тримали ноги і руки в гарячій воді (а потім робили крижаний масаж голови)», – говорить доктор Розен.

Він посилається на дослідження 2016 року, опубліковане в журналі «Нейронауки в сільській практиці», яке показало, що гідротерапія знижує частоту та інтенсивність головних болів у людей з мігренню.

А ви знали, що за пальцями можна визначити, високий у вас кров’яний тиск чи ні? Ось ознаки, які на нього вказують.

Як довго замочувати ноги в гарячій воді в разі головного болю

Хоча результати дослідження багатообіцяючі, поставтеся до них з деякою обережністю. Процедура, використана в дослідженні, була досить жорсткою. Крім того, воно включало в себе комбінацію гарячих і холодних процедур, а не тільки гарячі ванночки самі по собі. Тож, можливо, ви не досягнете такого ж успіху, якщо просто занурите ноги в теплу ванну (але спробувати теж не завадить).

Якщо дотримуватися деяких запобіжних заходів, гаряча ванночка для ніг загалом безпечна для більшості людей. «Основне побоювання викликає використання занадто гарячої води, яка може спричинити опіки», – каже докторка Пейс. За словами доктора Розена, уникнути опіків можна, якщо стежити за тим, щоб температура води не була занадто високою, і не перевищувати замочування на 20 хвилин.

Водночас деякі групи людей повинні взагалі відмовитися від намочування ніг. «Люди похилого віку або люди з іншими захворюваннями (які можуть бути більш вразливими до перегріву або зневоднення) можуть бути схильні до ризику більш серйозних побічних ефектів», – каже докторка Пейс.

Це стосується і людей із серцевими захворюваннями. За даними Клівлендської клініки, раптове або тривале занурення в гарячу воду може призвести до підвищення температури тіла, перегріву організму і навантаження на серце. Це може викликати ефект доміно, що призведе до небезпечного підвищення (або зниження) кров’яного тиску, порушення серцевого ритму або, у важких випадках, навіть до серцевого нападу.

«Доктор Розен каже: «Будь-яка людина, яка страждає на серцево-судинні захворювання, повинна отримати дозвіл від свого лікаря, перш ніж пробувати такі процедури. Якщо ваш лікар дозволить, спробуйте. Тільки не забувайте про гідратацію (тримайте під рукою пляшку з прохолодною водою) і стежте за такими симптомами, як запаморочення, непритомність або нудота.

Те ж саме стосується тих, хто страждає на нейропатію (пошкодження нервів) стоп. Якщо нейропатія призвела до оніміння стоп, ви не зможете точно відчути, наскільки гаряча вода, що підвищує ризик опіків.

Як позбутися головного болю без таблеток: чи допомагає замочування ніг у холодній воді?

Як позбутися головного болю без таблеток: користь гідротерапії
На жаль, немає жодних наукових даних, які б вказували на те, що занурення ніг у гарячу воду допоможе вилікувати мігрень. Але ви можете спробувати, Джерело: pexels.com

Лікування холодом уже давно є поширеним домашнім засобом від мігрені. У цьому є сенс: пакети з льодом мають знеболювальний ефект. Тому вони можуть допомогти полегшити головний біль.

Порівняно з гарячими ванночками для ніг учені провели більше досліджень, присвячених лікуванню мігрені холодом. За словами докторки Пейс, «є трохи більше даних про те, що пакети з льодом допомагають полегшити біль і зменшити запалення під час використання на голові або шиї.

Ось приклад. Дослідження, проведене в липні 2013 року в Гавайському журналі медицини та громадської охорони здоров’я, показало, що застосування замороженого обгортання шиї на початку головного болю при мігрені значно зменшує головний біль.

Проте, за словами докторки Пейс, «поки що немає підтверджених даних про застосування крижаних ванн або замочування ніг у холодній воді для лікування мігрені». Тож, якщо ви хочете вдатися до холодової терапії, краще дотримуватися науково обґрунтованих стратегій і прикладати пакет із льодом до голови або шиї.

У це важко повірити, але деякі експерти кажуть, що харчова сода допомагає лікувати рак. Ось що ми дізналися про це.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.