Болі у спині що їх викликає як запобігти їх появі і які методи лікування є найефективнішими

Як зменшити біль у попереку за допомогою регулярних фізичних вправ правильної дієти і здорового способу життя

Біль у поперековій області та загалом у спині займає друге місце (після гострих респіраторних захворювань) як причина звернення до лікаря, пише сайт mignews.com.ua.

Серед уражень хребта основне місце займають дегенеративні процеси. Вони можуть вражати не лише тіла хребців, але й весь зв’язковий апарат, безпосередньо пов’язаний з роботою хребта.

Для розвитку дегенеративних процесів важливим є як наявність травми, так і тривале перебування у статичних позиціях, що з часом може призвести до схожих змін, які спостерігаються після травм. Це показує, наскільки важливим є рух, і правильно підібраний для всього опорно-рухового апарату.

Зменшення водних запасів у тілі призводить до змін у суглобових структурах, відповідно і в хребті. Важливо відзначити, що додатковими факторами є також гормональні зміни та деякі спадкові особливості. Однак навіть наявність генетичної схильності можна профілактувати правильним і регулярним фізичним навантаженням, а також змінами у дієті.

Добре зволожений міжхребцевий диск має хорошу амортизаційну функцію і значно зменшує ймовірність прояву симптоматики. При порушенні диска тіло реагує, утворюючи остеофіт для стабілізації загальної осі тіла і обмеження можливості прояву потенційної нестабільності. Тому утворення остеофіта, хоча і викликає больові симптоми, насправді є компенсаторною функцією тіла.

Читайте також: Як порахувати відсотки онлайн калькулятор формула і приклади

Дисфункції в опорно-руховому апараті можуть проявлятися як висхідно, так і низхідно. Наприклад, проблема із прикусом і скронево-нижньощелепним суглобом може компенсуватися зміною в м’язових і фасціальних ланцюгах, що в один момент може призвести до болю в коліні.

Первинна причина може залишатися прихованою, а застосовані локальні терапії для коліна можуть не дати бажаного ефекту. Протрузії (перша ступінь дискових гриж), які виступають на 2-3 мм, вважаються фізіологічними. Спокійно можна працювати з фасціальним звільненням, м’яке розтягування м’язів зупинить симптоматику.

Спондильоз являє собою розростання кісткової тканини збоку дисків, функцією якої є стабілізація. Симптоми проявляються як двосторонній біль під час згинання і розгинання у попереку (флексія та екстензія у поперековій області).

Спондилолістез або зміщення дисків – більше ніж на 3 мм може бути визначено як прояв нестабільності, що шукає своєї стабілізації. Це переміщення хребців один відносно одного. Щодо симптоматики, то в лежачому положенні вони почуваються добре, а після підйому – починається легкий біль, який минає, але скарги постійні (не лише сезонні або при значному навантаженні).

Для цих пацієнтів надзвичайно важливо проводити гімнастику – їм складається індивідуальний комплекс, який виконують щодня без перерви на певні періоди, бо таким чином зміцнюється проблемна зона. Тільки мануальною терапією важко підтримувати стан, а з часом знадобиться і інвазивна стабілізація.

Зміщення хребців може бути назад, вперед або вбік (латеролістез) від осі хребта.

Стеноз або звуження спинномозкового каналу є особливістю внутрішньоутробного розвитку, а також наслідком травм, деяких аутоімунних захворювань. Спинний мозок розташований у тісному просторі, і будь-які патології разом зі стенозом можуть призвести до значного порушення функції нервових волокон.

Стеноз у поперековій області може призвести до порушення функції тазових органів, а в шиї – до всіх структур нижче неї. Тому важливо спостерігати за цим станом і своєчасно вживати заходів – як проведення вправ, так і фізіотерапію або мануальну терапію (Боуен, остеопатія).

Використовуються техніки для відновлення співвісності хребців, фасціальний риліз для усунення дисфункцій і компенсування висхідних і низхідних дисфункцій. Робота перспективна, але використовується м’які техніки.

Характерні симптоми спінального стенозу – слабкість при тривалому ходінні та навантаженні. Нерви погано іннервують м’язи, і м’язи не функціонують активно. Якщо мова йде про судинну генезу або є підозра на таку при втомі м’язів і болю, важливо спрямувати пацієнта до ангіолога для перевірки стану кровообігу.

При відпочинку і лежанні симптоми спінального стенозу покращуються. Особливо при займанні ембріональної пози. При остеопорозі – біль відчувається глибоко у кістках і є постійною. Реагують і рецептори з надкісниці, що проявляється болем. Навіть при застосуванні медикаментозної терапії не спостерігається особливого ефекту. Жінки в постменопаузі є найчастіше ураженими пацієнтами.

Раніше ми писали як високі температури “плавлять” мозок та які існують наслідки спеки для розумової діяльності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.