Як Україна використовує бойових собак-роботів з Великої Британії з німецьким камуфляжем

Російсько-українська війна стає дедалі технологічнішою.

Останнім часом бої в Донецькій області набули виснажливого окопного характеру, і лінія фронту змінюється вкрай повільно. У зв’язку з цим ЗСУ ввели в бій собак-роботів BAD.2 від британської компанії Brit Alliance, пише MigNews з посиланням на BILD.

Це компактні, міцні та маневрені наземні дрони на чотирьох лапах, які керуються оператором. Вони допомагають дістатися туди, куди не може потрапити повітряний дрон. Наприклад, всередину будівель або російських окопів. Собаки-роботи з відеокамерою здійснюють розвідку місцевості, виявляють міни-пастки та відслідковують переміщення ЗС РФ. Це значно знижує ризик для українських розвідників.

«Ми були стурбовані все більш частими повідомленнями про втрати на фронті через ворожі дрони, — сказав BILD голова Brit Alliance Кайл Торберн. — Тому ми обговорили можливості більш безпечного рішення для розвідзавдань у зонах підвищеного ризику. <…> Результати вражають. Наші собаки-роботи виконують розвідзавдання на передовій, знижуючи ризик для солдатів. Це не лише підвищує ефективність бойових дій, але й зміцнює моральний дух армії».

За даними BILD, зараз на фронті знаходиться понад 30 таких собак. Завдяки протитепловому камуфляжу від німецької фірми Concamo їх практично неможливо виявити. Робопси безшумно пересуваються полем бою зі швидкістю до 15 км/год і діють на території противника в радіусі 3,5 км протягом максимум п’яти годин. Їх вартість залежно від модифікації становить від 4000 до 8000 євро. «Нічого в порівнянні з людським життям», — зазначають оглядачі BILD. Першими робопсів випробували бійці 28-ї бригади ЗСУ.

Нагадаємо, що Україна прискорює розробку бойових дронів зі штучнийм інтелектом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.