Штучний інтелект на варті безпеки: Україна прискорює розробку бойових дронів

Над цим працює компанія Swarmer.

В Україні існують стартапи, які розробляють системи штучного інтелекту (ШІ), щоб допомогти керувати величезним парком дронів, пише MigNews з посиланням на джерело Reuters.com. Цей крок спрямований на те, щоб перенести війну на незвідану територію, оскільки українці намагаються отримати технологічну перевагу в цій битві.

Україна сподівається, що дрони зі штучним інтелектом на лінії фронту допоможуть подолати посилення глушіння сигналу з боку росіян. Це також дозволить безпілотним літальним апаратам (БПЛА) працювати у більших групах.

Розробка дронів зі ШІ загалом поділяється на три категорії. Візуальні системи допомагають ідентифікувати цілі та запускати в них безпілотники. Картографування місцевості для допомоги в навігації. І комплексні програми, що дозволяють БПЛА працювати у взаємопов’язаних «зграях».

Над цим працює Swarmer, яка розробляє програмне забезпечення в об’єднанні дронів в мережу. Рішення можуть бути реалізовані миттєво в усій групі, а людина втрутиться лише для того, щоб дати зелене світло автоматичним попередженням.

Керують безпілотником зі штучним інтелектом співробітники компанії Swarmer. Джерело: Reuters.

Swarmer — одна з понад 200 технологічних фірм, які виникли після російського вторгнення у 2022 році. Цивільні спеціалісти з ІТ розробляють дрони та інші пристрої, щоб допомогти Україні протистояти ворогу.

Поки пілоти-люди намагалися виконувати операції із залученням понад п’яти безпілотників, штучний інтелект міг би обробити сотні.

Система під назвою Styx керує мережею розвідувальних і ударних безпілотників, як великих, так і малих, у повітрі та на землі. Кожен дрон міг би планувати свої рухи та передбачати поведінку інших у зграї.

Автоматизація збільшить масштаби операцій, окрім захисту пілотів безпілотників — пріоритетної цілі для ворожого вогню. Технологія Swarmer знаходиться в стадії розробки і поки була лише експериментально випробувана на полі бою.

Раніше повідомлялось, що Україна створює «армію роботів». Подробиці тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.