Медіа Інформаційний Гід

Україна створює «армію роботів». Чи зміцнить це обороноздатність?

Україна створює «армію роботів». Чи зміцнить це обороноздатність? Джерело: Powervertical.

Україна сподівається зібрати низку дешевих безпілотних літальних апаратів, які зможуть вбивати російських військових і рятувати власних поранених солдатів і мирних жителів, пишет MigNews з посиланням на джерело SkyNews.

Екосистема лабораторій у сотнях секретних майстерень по всій Україні створює цю армію роботів за незначну суму, ніж імпорт аналогічних моделей.

За оцінками, близько 250 оборонних стартапів по всій країні створюють машини для вбивства в секретних місцях, які зазвичай виглядають як сільські автомайстерні.

Створення коштує близько 35 000 доларів США (27 000 фунтів стерлінгів). Співробітники таких стартапів, як ті, якими керує підприємець Андрій Денисенко, можуть зібрати безпілотний наземний транспортний засіб «Одіссея (Odyssey)» за чотири дні в сараї.

Денисенко, який очолює оборонний стартап UkrPrototy, сказав:

Ми воюємо з величезною країною, і в них немає обмежень у ресурсах. Ми розуміємо, що не можемо витратити багато людських життів. Війна — це математика.

800-кілограмовий прототип Odyssey може проїхати до 18,5 миль (30 км) на одній зарядці батареї розміром з невеликий холодильник.

Андрій Денисенко та Odyssey. Джерело: Sky News.

Він діє як безпілотник рятувальників і постачання, але може бути модифікований для перенесення великокаліберного кулемета з дистанційним керуванням або підвісних зарядів для розмінування.

У травні до складу армії, флоту та авіації приєднався четвертий рід українських військ – війська безпілотних систем.

Чи зміцнить це обороноздатність?

Загони роботів стануть пристроями матеріально-технічного забезпечення, евакуаторами, мінними загороджувачами та саперами, а також роботами-саморуйнівниками. Перші роботи вже довели свою ефективність на полі бою.

Віце-прем’єр-міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров закликає громадян відвідувати безкоштовні онлайн-курси та збирати дрони вдома. Він хоче, щоб українці виготовляли мільйон літальних апаратів на рік.

Human Rights Watch та інші міжнародні правозахисні групи закликають до заборони зброї, яка виключає прийняття рішень людиною.

Раніше стало відомо, що Польща готує армію до повномасштабного конфлікту. Подробиці – тут.

Вийти з мобільної версії сайту