Відстрочки від мобілізації не буде: МОН підвищило прохідний бал до аспірантури і відмінило денну форму навчання за контрактом

Тепер прохідний бал на аспірантуру складатиме 160 і не буде денної форми навчання за контрактом.

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий в своєму пості на Facebook оголосив про важливі зміни в системі вступу до аспірантури у 2024 році. Нові правила покликані запобігти зловживанню освітніми програмами для отримання відстрочки від мобілізації, пише Mignews. Зокрема, підвищено прохідний бал на Єдиний вступний іспит (ЄВІ) та скасовано денну форму навчання за контрактом, що позбавляє можливості отримати відстрочку від мобілізації.

Зміни у вступі до аспірантури: нові вимоги та обов’язкові іспити

Одним з головних нововведень є підвищення прохідного балу з Тесту загальних навчальних компетентностей (ТЗНК) до 160 балів. Це обов’язкова умова для допуску до вступних випробувань у закладах та установах. Міністр наголосив: “Не є таємницею, що в останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які раптом згадали, що їм треба друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура. Жага до знань — це чудово. Фіктивне навчання — ні. Тож змінюємо правила вступу на аспірантру у 2024.”

Іноземна мова: обов’язковий іспит для магістратури, але не для аспірантури

Ще одним важливим аспектом є зміни у вимогах до знання іноземної мови. Іспит з іноземної мови залишається обов’язковим для вступу до магістратури, але для вступу до аспірантури це не є обов’язковою умовою. Проте міністерство все ж буде аналізувати зріз знань та загальний рівень вступників.

Лише заочна та вечірня форми навчання за контрактом

Відтепер вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми навчання, які не дають права на відстрочку від мобілізації. Оксен Лісовий пояснив: “Акцент — на якість освіти, тому пріоритезуємо денну форму. І для того, щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних, збільшуємо кількість місць на бюджеті – з 3 200 до 7 000.”

Статистичні дані: зростання кількості студентів та нові виклики

Міністр також навів статистичні дані для загальної картини. До початку повномасштабної війни щороку на аспірантуру вступали близько 7-8 тисяч людей. У 2024 році для складання ЄВІ зареєструвалися 246 189 осіб, з яких 79% — це чоловіки, серед яких майже половина претендує на вступ до аспірантури. Це 91 561 особа призовного віку, що є рекордною кількістю.

Комплексна трансформація системи освіти

Оксен Лісовий підкреслив, що такі аномальні цифри шкодять якості освіти, економіці та національній безпеці. “Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів в тіні), а найголовніше — національній безпеці,” — зазначив міністр. Він також наголосив на необхідності комплексної трансформації системи освіти, адже якість освіти і цінності, які плекаються в цій системі, мають велике значення.

Боротьба з фіктивним навчанням

Міністр закликав повідомляти про всі факти фіктивного навчання до правоохоронних органів. Він наголосив, що не можна жити у світі подвійних стандартів, де одні захищають свободу, правду, гідність і справедливість, а інші чинять навпаки і ще й навчають дітей перших. “Про всі факти фіктивного навчання прошу повідомляти до правоохоронних органів,” — підсумував Оксен Лісовий.

Ці зміни покликані підвищити якість освіти та забезпечити чесність і прозорість у вступній кампанії до аспірантури, що є важливим кроком до покращення освітньої системи України.

Це вже не перше підняття прохідного балу на аспірантуру. Минулого тижня цей показник був піднятий до 150 балів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *