Верховна Рада прийняла рішення про обмеження використання Телеграму в Україні

Нардеп Ярослав Юрчишин попередив, чому прийшли до висновків про обмеження Телеграму в деяких інституціях України

У ВРУ готуються до обмеження використання багатоплатформового месенджера Telegram на підставі рекомендацій Ради національної безпеки та оборони України.

Про це повідомляє MigNews із посиланням на народного депутата Ярослав Юрчишин, голову комітету Верховної Ради з питань свободи слова, у своєму дописі в Facebook.

Згідно з наданими інструкціями, апарат парламенту впроваджує низку заходів безпеки, спрямованих на зниження ризиків, пов’язаних із використанням Telegram у робочих процесах. За рекомендацією Національного координаційного центру кібербезпеки, ці заходи передбачають наступне:

  • обов’язкове впровадження двофакторної авторизації та заборона синхронізації контактів. Також передбачено блокування доступу до комп’ютера у випадку його залишення без нагляду, щоб запобігти несанкціонованому доступу до акаунтів;
  • заборона на використання месенджера для передачі службової інформації або обміну даними, що стосуються робочих процесів, через Telegram;
  • заборона встановлення Telegram на службових комп’ютерах та пристроях, які використовуються для службових цілей. Це стосується як офіційних робочих, так і особистих пристроїв, які можуть бути задіяні у робочій діяльності.

Юрчишин зазначив, що технічне блокування використання месенджера забезпечується відповідними програмними засобами. Також фіксуються всі спроби несанкціонованого підключення до Telegram.

Ці заходи дозволяють мінімізувати ризики, пов’язані з кібербезпекою, зокрема після випадків несанкціонованого доступу до даних державних службовців або фейкових інформаційних атак, як у випадку з неправдивим Telegram-каналом спікера Руслана Стефанчука.

Юрчишин підкреслив, що такі кроки є необхідними для захисту інформаційної безпеки парламенту:

«На жаль, вже були приклади, коли сторонні особи отримували дані держслужбовців через Telegram на робочих пристроях. Запроваджені заходи допоможуть мінімізувати ці ризики».

Водночас депутат наголосив, що обмеження стосуються виключно використання месенджера в робочих умовах і не впливають на особисте користування працівниками апарату Верховної Ради.

Також в Україні задіяли аварійні відключення електроенергії через обстріли Російської Федерації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.