В Україні з’явиться штраф за російську мову: Кремінь розповів про нові правила українізації

Лише завдяки підтримці кожного українська мова зможе стати невід’ємною частиною національної свідомості й повсякденного життя.

В Україні посилюється контроль за дотриманням мовного законодавства, і однією з ключових новацій є введення штрафів за порушення правил використання державної мови, пише MigNews.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь пояснив, що ініціатива, яка з’явилася через необхідність захисту української мови в публічній сфері, передбачає штраф у розмірі до 3400 гривень за відмову використовувати українську мову в офіційному або обслуговуючому середовищі.

Закон вимагає, щоб українська мова була основною у сфері обслуговування, освіти, реклами, медіа та на публічних заходах. Згідно з положеннями, за перше порушення передбачене лише попередження, що дозволяє порушнику виправити ситуацію без фінансових наслідків. Однак у разі повторного ігнорування вимог закону організації або особи отримають штраф у розмірі до 3400 гривень.

Ці заходи не є радикальними, підкреслює Кремінь, а спрямовані на те, щоб поступово впровадити українську мову в усі аспекти суспільного життя:

Ми вважаємо, що цей закон має бути інструментом не примусу, а створення середовища, в якому українська мова може розвиватися і бути звичною для кожного громадянина.

Мовний омбудсмен зазначив, що у багатьох країнах підтримка державної мови забезпечується навіть жорсткішими заходами, тому введення штрафів в Україні – цілком виправданий крок.

До речі, нещодавно було запропоновано заборонити російську в школах навіть на перервах. Деталі можна дізнатись тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.