Тотальний відеонагляд в Україні. Як нова система вплине на приватність громадян

Незважаючи на те, що в умовах воєнного стану водії не мають змоги навіть встановити відеореєстратор на своїх автомобілях, українські парламентарії планують запровадити систему всебічного відеонагляду за громадянами. Верховна Рада найближчим часом повернеться до розгляду законопроекту №11031, який був представлений народними депутатами від фракції «Слуга народу» на чолі з В’ячеславом Медяником, Максимом Павлюком, Сергієм Кузьмінихом та Олександром Бакумовим у лютому 2024 року, повідомляє MigNews з посиланням на джерело Sud.ua.

Цей законопроект, що носить назву «Про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки», передбачає створення єдиної системи відеонагляду, яка дозволятиме ідентифікувати громадян за допомогою біометричних даних, таких як ім’я, дата народження, зареєстроване місце проживання, та відцифроване зображення обличчя. Система також збиратиме інформацію про транспортні засоби, що дозволить ефективніше контролювати їх використання.

Зокрема, система дозволить відслідковувати дані про автомобілі, що може бути корисним для виявлення транспортних засобів ухилянтів від мобілізації. Нещодавно Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності разом з Міністром внутрішніх справ України Ігорем Клименком провели робочу зустріч, де підкреслили важливість цього законопроекту. Голова Комітету Сергій Іонушас зазначив, що законопроект встановлює єдині технічні вимоги до функціонування системи відеомоніторингу на різних рівнях — від центрального до місцевого.

Об’єкти відеомоніторингу включатимуть інформаційні об’єкти, такі як фізичні особи та транспортні засоби, публічні місця, території загального користування, а також будівлі закладів освіти та охорони здоров’я. Ідентифікація фізичних осіб здійснюватиметься на основі біометричних даних та особистої інформації, тоді як транспортні засоби ідентифікуватимуться за маркою, моделлю, кольором, номерним знаком та іншими даними.

Система буде взаємодіяти з державними реєстрами для отримання необхідної інформації, а дані зберігатимуться до 15 років. Громадяни матимуть право на доступ до своїх даних, їх виправлення та захист своїх прав. Фінансування проекту буде забезпечено з державного бюджету, міжнародної технічної допомоги та інших джерел. Закон набуде чинності з дня його опублікування.

Як нова система вплине на приватність громадян?

Запропонована система відеомоніторингу може суттєво вплинути на приватність громадян. Законопроект передбачає право громадян на доступ до своїх даних і можливість їх виправлення, що може частково компенсувати ризики, але не усуває їх повністю. Важливо забезпечити механізми контролю та захисту даних, щоб запобігти їхньому несанкціонованому використанню. Хоча система може допомогти у боротьбі з кримінальною діяльністю та забезпеченні публічної безпеки, є ризик, що її використання може перейти межі допустимого і порушити права людини. На даний момент українці негативно сприйняли новину, та сподіваються, що законопроект так і залишиться на межі обговорень.

Дізнайтесь, як відбуватиметься компенсація за пошкодження або знищення авто через війну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.