ТЦК блокує зв’язок у своїх автомобілях: що це означає для затриманих і їхніх прав?

Новина викликала великий резонанс у суспільстві.

Народний депутат Сергій Євтушок висловив тривожну заяву, що в автомобілях територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) нібито встановлені системи радіоелектронної боротьби (РЕБ), які блокують мобільний сигнал. За словами Євтушка, ці пристрої запроваджені з метою перешкоджання мобілізованим чоловікам у здійсненні телефонних дзвінків. Висловлена інформація стала приводом для широких обговорень і спричинила значний резонанс у суспільстві, пише MigNews.

Про ці випадки Сергій Євтушок розповів в ефірі телеканалу «Новини.LIVE». Нардеп зазначив, що отримав кілька звернень від громадян, які повідомили про неправомірні дії працівників ТЦК. За його словами, ці звернення стосуються ситуацій, коли автомобілі ТЦК використовуються для блокування мобільного зв’язку мобілізованих осіб.

Чоловік каже:

Були ряд звернень про те, що зупиняють, вмикають такі засоби радіоелектронної боротьби, щоб людина не змогла нікуди подзвонити, силоміць затягують в автобусик чи бусик, везуть у ТЦК. І через дві-три години людина вже проходить ВЛК і вранці вже перебуває на полігоні.

Шо це означає для затриманих і їхніх прав?

Використання засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) для блокування мобільного сигналу може мати значні наслідки для прав затриманих осіб. По-перше, само собою, це обмежує їх можливість зв’язку з родичами, адвокатами або іншими особами, що може порушувати їхні права на захист і належну правову допомогу.

По-друге, це може створити атмосферу страху та недовіри до системи, що в свою чергу вплине на загальну правову ситуацію. З юридичної точки зору, такі практики повинні підлягати перевірці на відповідність міжнародним стандартам прав людини і внутрішньому законодавству, яке регулює права затриманих і їх умови утримання.

Українці висловили глибоке обурення щодо жорстоких методів, про які йдеться. Багато користувачів зауважили, що неприпустимо, що воєнкоми мають у своєму розпорядженні засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), які, за їхніми словами, повинні бути пріоритетом для Збройних Сил України на фронті. Громадяни вважають, що ресурси, які використовуються для блокування мобільного сигналу мобілізованих, могли б бути краще спрямовані на підтримку військових підрозділів, де такі засоби є вкрай дефіцитними і критично важливими для забезпечення ефективності бойових операцій.

Обурення також викликала новина про цілодобові медогляди у ТЦК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.