Що зберігалося на складі зброї в Тверській області, ураженому українськими безпілотниками?

Відремонтований у 2018 році об’єкт у Торопці, зберігав тонни за тоннами товарів військового призначення, включаючи вибухівку, артилерійські снаряди та балістичні ракети.

Атака українського безпілотника на значні запаси російської зброї в Тверській області вранці в середу може стати найбільшим ударом української армії по арсеналу Москви з початку 2022 року, пише MigNews з посиланням на джерело Ewronews.

Вибух від удару був настільки сильним, що станції моніторингу землетрусів зафіксували його так, ніби це був незначний землетрус, тоді як NASA повідомило про низку джерел тепла, помічених його обладнанням із космосу.

За оцінками, на об’єкті в Торопці зберігалося близько 30 000 тонн військового боєприпасу. Знищення боєприпасів, які там зберігалися, швидше за все, негативно вплине на Північне оперативне угруповання російської армії.

Що таке російський військовий склад у Торопці і наскільки він важливий?

Відремонтований у 2018 році об’єкт, за оцінками, зберігав тонни за тоннами товарів військового призначення, включаючи вибухівку, артилерійські снаряди та балістичні ракети.

Колишній заступник міністра оборони Росії Дмитро Булгаков, який був заарештований на початку цього року за звинуваченнями в корупції, заявив після реконструкції, що об’єкт відповідає «найвищим міжнародним стандартам» і може захистити зброю від ракет і «навіть від невеликої ядерної атаки».

Місце зберігання охоплювало територію розміром понад 5 квадратних кілометрів і периметром понад 12 кілометрів. 

Загальний вигляд наслідків серії вибухів на складі боєприпасів у Торопці, Росія, середа, 18 вересня 2024 р. Джерело: Maxar Technologies.

Які ракети зберігалися на об’єкті?

Місто Торопець розташоване приблизно за 470 кілометрів на північ від кордону з Україною, і знищення боєприпасів, які там зберігалися, швидше за все, негативно позначиться на північному оперативному угрупованні російської армії, зокрема на забезпеченні військ у Курську, Бєлгороді та Брянську.

Згідно з українськими джерелами, на військовій базі, знаходилися паливні баки, а також ракети, призначені для ракетних комплексів «Іскандер», ракетних комплексів «Точка-У», керовані авіаційні бомби та різні артилерійські боєприпаси.

Керівник українського Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко заявив, що Росія окрім власних боєприпасів почала зберігати в Торопці боєприпаси Північної Кореї.

Згідно з фотографією, опублікованою керівником російської групи з Інституту вивчення війни (ISW), на знімках, зібраних супутниковою службою Maxar, чітко видно ступінь шкоди від атаки українського безпілотника, яка спричинила серію вибухів. 

На зображенні видно великі стовпи диму, що покривають значну частину території, а ближчий огляд зони зберігання боєприпасів показує, що пожежі продовжують горіти в деяких бункерах і поблизу них.

Бункери для зберігання зруйновано?

Більшість боєприпасів імовірно зберігається під землею, тому питання в тому, чи використовувала Україна якісь безпілотники, які могли проникнути всередину бункерів.

Повна оцінка збитків залишається неможливою через густий дим над місцем. Однак можливе знищення бункерів також могло бути результатом недотримання Москвою власних правил, наприклад, розташування бункерів занадто близько один до одного.

Неодноразово закликаючи Захід зняти обмеження на використання ракет великої дальності вглиб російської території, Україна використовує свої БПЛА власного виробництва для нанесення ударів на глибину до 1800 кілометрів углиб Росії, як це було в м. Орськ. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.