Саміт миру між рядками: як країни об’єдналися навколо України

Завершилося масштабне заходи, яке цього року стало безпрецедентним за кількістю учасників найвищого рівня.

Основна мета саміту полягала не в декламації миру та його тез, а в об’єднанні провідних країн навколо бачення миру Україною. Як зазначив блогер Олександр Коваленко: “Результат виявився очікувано позитивним.”

Більшість учасників, 80 країн та 4 організації, стали підписантами підсумкового комюніке, пише “M.I.G.“. Однак серед тих, хто відмовився, як підкреслив Коваленко, “нічого нового в цьому списку я не побачив.” До нього увійшли країни БРІКС і Ватикан, позиція якого щодо війни в Україні викликає безліч питань. “Це і країни БРІКС, як старі учасники безглуздого клубу по демагогії, так і новоприєднані,” додав Коваленко.

Тим не менш, навіть серед тих, хто не підписав комюніке, є ті, хто не стільки не підтримують Україну, скільки не хочуть відкрито псувати відносини з Росією. Коваленко зазначив, що “з цими країнами продовжиться робота.” Він також підкреслив, що це перший саміт такого рівня, де країни світу об’єдналися заради миру в Україні на умовах України, а не країни-терориста.

Особливу увагу блогер приділив заявам президента Росії, які, за його словами, “були висміяні і проігноровані.” Коваленко зазначив: “Фактично, Путін своїми істеричними заявами напередодні старту саміту миру в Швейцарії лише підтвердив усвідомлення патової ситуації на полі бою і негативну перспективу подальшого продовження війни для самої ж Росії.”

Росія, на думку Коваленка, буде намагатися нав’язувати свою позицію і умови, організовуючи свої “саміти миру” і залучаючи союзників, типу Китаю, Бразилії, можливо Ірану та Північної Кореї. “Жарт, звичайно, але близький до реальності як ніколи,” іронізував він. Однак, Коваленко нагадав про історичні прецеденти: “Була Тегеранська конференція… Ялтинська конференція… Потсдамська конференція… І в жодній з них не брала участь країна-агресор. Так і зараз – майбутнє Росії вирішується без участі Росії.”

Нагадаємо, що за декілька днів до саміт Олаф Щольц оголосив про передачу ще одного Patriot і декількох IRIS-T.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.