Папа Римський і Зеленський у Ватикані. Що обговорювали лідери під час історичної зустрічі?

Сьогодні президент України приїхав в Ватикан.

Президент України Володимир Зеленський 11 жовтня відвідав Ватикан для зустрічі з Папою Римським Франциском, зробивши черговий крок у своєму європейському турне, пише MigNews з посиланням на джерело Kyivindependent.

Друга приватна аудієнція Зеленського у Ватикані відбувається на тлі неспокійної атмосфери між Святим Престолом і Києвом, викликаної деякими минулими 
суперечливими зауваженнями Папи щодо війни Росії в Україні.

Під час зустрічі, яка тривала 35 хвилин, Папа Римський подарував главі України бронзовий барельєф із квіткою та написом «Мир – тендітна квітка». У свою чергу Зеленський нібито подарував Франциску картину маслом під назвою «Бучанська різанина – історія Марічки». Буча, передмістя на північний захід від Києва, було окуповане російськими військами невдовзі після початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року, і стало місцем одних з найгірших звірств Росії проти мирного населення під час війни.

Неодноразово засуджуючи повномасштабне вторгнення Росії та закликаючи до миру, заклик Папи Франциска до України «не соромитися вести переговори» з Росією в березні викликав побоювання в Києві та серед його партнерів. Ці коментарі розцінили як заклики здатися перед російською агресією.

Відносини Ватикану з Україною нещодавно також потрапили в центр уваги після номінації Миколи Бичка, тернопільського єпископа Української Греко-Католицької Церкви в Австралії, до Колегії кардиналів.

Хоча висунення єдиного кардинала в Україні дехто сприйняв як позитивний сигнал для Києва, рішення обрати менш відомого єпископа замість Святослава Шевчука, Предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви, стало несподіванкою.

Візит Зеленського до Ватикану відбувся після його поїздок до Великої Британії, Франції та Італії, де він зустрівся з лідерами відповідних країн. Також очікується, що президент вирушить до Німеччини 11 жовтня, щоб зустрітися з канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Ситуація в обложеній країні стає все більш жахливою, оскільки російські війська продовжують наступ на сході, а населення з наближенням зими стикається з дефіцитом електроенергії. Тим часом потенційне повернення Дональда Трампа в Білий дім наступного місяця викликає побоювання щодо ослаблення підтримки США.

Деталі переговорів Зеленського та Папи Римського поки не розголошуються, але відомо, що основною темою обговорення була війна в Україні, а також шляхи досягнення миру. Також президент України показав свій «план перемоги».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.