Site icon Медіа Інформаційний Гід

Нардеп сказав, скільки українців не оновили дані у ТЦК

Облава ТЦК на концерті «Океану Ельзи» у Києві: чоловіків масово перевірили військові

Облава ТЦК на концерті «Океану Ельзи» у Києві: чоловіків масово перевірили військові. Джерело: РБК Україна.

Стало відомо, що у 2024 році в Україні зафіксовано суттєві порушення мобілізаційних зобов’язань: понад шість мільйонів військовозобов’язаних не оновили свої дані у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Про це розповідає MigNews із посиланням на заяву нардепа Олександра Федієнка у інтерв’ю «Радіо Свобода».

Згідно із словами Федієнка, ситуація загрожує бойовій спроможності підрозділів Збройних Сил, адже мобілізаційні заходи відповідають потребам командирів, які постійно звертаються за підкріпленням. Під час виступу в парламенті Федієнко наголосив на критичній ситуації:

“Маємо приблизно 6 мільйонів військовозобов’язаних не приходять, не хочуть оновлювати свої дані. Їм краще платити штрафи й ховатися, поки їхні сім’ї захищають інші хлопці. Який ще закон потрібен, щоб ці 6 млн прийшли й виконали свої зобов’язання?”

Згідно з чинним законодавством, ігнорування вимоги про оновлення інформації протягом 60 днів без поважних причин тягне за собою адміністративне покарання у вигляді штрафу від 17 до 25,5 тисячі гривень. Проте значна частина військовозобов’язаних, за словами депутата, надає перевагу сплаті штрафів або ухиленню від контактів із ТЦК, що ускладнює планування мобілізаційних ресурсів.

Федієнко підкреслив, що мобілізаційні заходи виконуються відповідно до запитів командирів бойових частин, які стикаються з високим рівнем виснаження особового складу.

“Підрозділи на передовій гостро потребують поповнення. Командири звертаються до ТЦК із запитами на підкріплення, але ресурси обмежені, адже значна частина військовозобов’язаних ігнорує свої обов’язки,” – зазначив він.

Депутат закликав Міністерство оборони та Генеральний штаб активізувати роботу з інформування цивільного населення. Він наголосив, що суспільство має краще розуміти реалії та стресові умови, в яких перебувають українські військові на передовій.

Раніше ж представник влади вже зазначав, скільки мобілізованих потрапляють не передові позиції фронту.

Вийти з мобільної версії сайту