Як правильно використовувати фітнес-трекер, не дозволяючи йому керувати вашим життям

Постійні нагадування про те, що потрібно пройти більше кроків або спалити більше калорій, можуть бути страшними – особливо для перфекціоністів.

Фітнес-трекери можуть бути чудовим інструментом для відстеження тренувань і підтримки мотивації в досягненні цілей. Але деяких людей, особливо тих, хто схильний до перфекціонізму, вони можуть підштовхнути до нездорової поведінки, такої як одержимість досягненням певних загальних показників, недостатня кількість днів відпочинку та відчуття невдачі, коли певні цілі не досягнуті. Як же правильно використовувати фітнес-трекер, щоб уникнути всього цього?

MigNews поділиться з вами корисними лайфхаками, які змінять ваші стосунки з фітнес-трекером на краще.

Фітнес-трекери можуть бути корисні, але є й недоліки

Перш за все: фітнес-годинник може забезпечити масу корисних переваг. «Головна перевага цих пристроїв – можливість відстежувати прогрес і підзвітність із плином часу», – розповідає Джастін Росс, ліцензований клінічний психолог і директор із благополуччя. За словами Росса, ведення журналу може надихати та мотивувати, особливо якщо ви прагнете певної мети. Наприклад, поліпшити час проходження на хвилину або взяти за звичку займатися спортом три дні на тиждень.

З іншого боку, фітнес-годинник може спонукати вас замислитися над цифрами, які насправді можуть не мати стосунку до справи або не бути реальними показниками здоров’я. «Фітнес-трекери також можуть спонукати вас зациклюватися і напружуватися через показники, які можуть бути не зовсім точними, наприклад, скільки REM-сну ви отримали минулої ночі».

Користувачі також можуть робити непотрібні припущення або неточні висновки з отриманих даних. Наприклад, у вас був сильний стрес на роботі, і ви пропустили кілька своїх звичайних тренувань. Ваш годинник може сказати вам, що ви відновилися і готові до HIIT-тренування, хоча насправді вашому організму потрібна більш м’яка форма активності, щоб допомогти регулювати психічний стрес.

Ще один недолік носимих фітнес-систем – вони можуть бути дуже нав’язливими. Вони постійно перебувають на вашому зап’ясті й часто пищать, що може перервати процес використання власної інтуїції та прислуховування до свого тіла.

І нарешті, годинник може іноді стимулювати мислення за принципом «все або нічого», що означає, що людям може здаватися, що вони мають зробити все, що говорить їм годинник. Коли цього не відбувається, вони можуть відчути себе настільки збентеженими, що повністю відмовляться від своїх фітнес-цілей.

Як дізнатися, що у вас нездорові стосунки з фітнес-годинником?

Якщо ваш пристрій створює негатив у вашому житті, ймовірно, настав час поставити під сумнів ваші стосунки з ним. Ось конкретні ознаки нездорових стосунків із фітнес-трекером:

  1. Ви починаєте засуджувати те, чим займаєтеся. Наприклад, ви можете почати оцінювати свої тренування (або навіть себе) як хороші або погані залежно від певних показників трекера.
  2. Ви використовуєте трекер частіше або інтенсивніше. Наприклад, замість того щоб просто пристібати їх, щоб оцінити пробіжку, ви починаєте носити їх, щоб відстежувати кожен рух.
  3. Трекери заважають іншим сферам вашого життя – можливо, ви постійно скасовуєте плани з друзями, щоб досягти певних показників годин, або йдете з роботи раніше.
  4. У вас з’явилися нав’язливі думки або поведінка, пов’язані з трекерами або їхніми показниками.
  5. У вас розвивається залежність від годинника, ви покладаєтеся на пристрій замість власних почуттів і відчуттів.
  6. Ви помічаєте посилення негативних емоцій у відповідь на трекери, включно із занепокоєнням, поганим настроєм або зміною ставлення до себе.

Якщо ви помітили у себе хоча б одну з перерахованих вище ознак, наведені нижче поради допоможуть вам налагодити більш здорові стосунки зі своїм годинником. Однак у будь-який момент, якщо ви відчуваєте, що вам потрібна додаткова підтримка, зверніться по допомогу до фахівця з психічного здоров’я.

Зараз дуже модними стали обважнювачі для рук і ніг. Дізнайтеся, які переваги цього фітнес-спорядження.

Як правильно використовувати фітнес-трекер і не стати від нього залежними

Як правильно використовувати фітнес-трекер, не дозволяючи йому керувати вашим життям
Принаймні раз на тиждень (а, можливо, і частіше, якщо ви виявите, що у вас багато нездорової поведінки, пов’язаної з вашими трекерами), завершуйте тренування без трекерів, Джерело: pexels.com

Виправити стосунки з фітнес-трекером – це не універсальний спосіб. Стратегії, які працюють для одних людей, можуть виявитися не надто корисними для інших. Проте, є кілька загальних порад, які варто спробувати.

  1. Усвідомте, чи є проблема. Спробуйте вправу на усвідомленість: ви обираєте два дні – один, коли ви носите годинник, а інший – ні, – і записуєте свій досвід, настрій і думки. Потім порівняйте відображення.
  2. Згадайте, чому вам узагалі потрібні були трекери. Для більшості людей це певна варіація фрази «Я хочу вести активний спосіб життя». Після цього запитайте себе, чи досягли ви вже цього «чому». Якщо відповідь «так» – наприклад, ви тренуєтеся кілька разів на тиждень і регулярно рухаєтеся протягом робочого дня – тоді зробіть усе можливе, щоб визнати, що цього достатньо.
  3. Налаштуйте трекер так, як вам зручно. Це може означати встановлення цільової кількості кроків, що більше підходить для вашого розпорядку дня, або повне ігнорування цього показника.
  4. Пам’ятайте, що ви – не ваші цифри. Ваше життя багатше, ніж ті маленькі фрагменти життя, які показують ваші трекери.
  5. Спробуйте медитацію усвідомленості. Це може бути так само просто, як заплющити очі та зробити кілька повільних і глибоких вдихів. Помічайте, які думки, емоції та відчуття виникають, і чиніть опір бажанню їх засуджувати.
  6. Відмовтеся від трекерів на певний час – або назавжди. Подумайте про те, щоб регулярно відриватися від годинника, щоб знову відчути, як рухається ваше тіло, а не зациклюватися на конкретних показниках трекерів.

Коли ви востаннє чистили ваші навушники AirPods? Ніколи? Ось проста інструкція, як це зробити швидко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.