Як Росія через фейкові новини у Британії спотворює реальність про Україну?

Фейкові британські новинні сайти поширюють неправдиві історії про України.

Веб-сайти фейкових новин, зареєстровані у Великій Британії та схожі на перевірені британські ЗМІ, поширюють дезінформацію про західні компанії, які працюють в Україні, повідомляє MigNews з посиланням на Theguardian.com.

Ймовірна російська пропагандистська операція викликала заклики парламентарів змінити закон, щоб змусити новинні веб-сайти, зареєстровані у Великобританії, розкрити свою власність, як це відбувається в ЄС.

Хоча сайти – londoninsider.co.uk і talk-finance.co.uk – є англійською мовою та зареєстровані у Великій Британії, їхню продукцію було підібрано та поширено в Україні, де ЗМІ Великобританії мають репутацію надійних джерел.

На використання сайтів звернула увагу американська фірма Sarn, яка працює в Україні в секторах енергетики та військової техніки. У ньому сказано, що статті на двох сайтах неправдиво звинувачували його в торгівлі зброєю, судовому шахрайстві та розтраті.

Схоже, що вміст на сайтах створено штучним інтелектом, а аналіз, проведений лінгвістом, залученим фірмою Sarn, показав, що оригінальний текст був створений російськомовним.

Ім’я справжнього британського журналіста з’явилося як авторство в історіях, але він сказав у письмовій заяві, що нічого не знав про історію, яку він мав написати для londoninsider.co.uk.

Один із ліберал-демократів, лорд Воллес із Солтера, сказав:

Надзвичайно занепокоєний той факт, що російська пропагандистська машина використовує репутацію Лондона як медіа та фінансового центру, щоб завдати шкоди західним компаніям, які працюють в Україні.

Лорд Уоллес додав, що прозорість власності, яка дозволить громадськості знати, хто контролює ЗМІ, є більш важливою, ніж будь-коли раніше, і сказав, що всі ЗМІ, незалежно від їх розміру, повинні публікувати інформацію про своїх власників у національній базі даних.

Цей важливий крок щодо захисту ЗМІ від політичного чи економічного втручання було введено в дію в Європейському Союзі в березні, і настав час його запровадити тут.

Армен Агас, заступник голови Sarn, заявив, що компанія категорично відкидає «безпідставні та повністю фейкові новини», додавши:

Ми вважаємо, що ми стали мішенню через нашу роботу з економічного розвитку в Україні під час конфлікту.

Сарн заявив, що залучив експертів із кібербезпеки та юристів, і що один із сайтів – talk-finance.co.uk – у відповідь на юридичний «лист про припинення та утримання» вимагав гроші. Інший сайт продовжує публікацію статті.

Випадки з фейковими новинними веб-сайтами Великобританії відбуваються на тлі вибуху онлайн-кампаній дезінформації з Росії до та після її вторгнення в Україну.

NewsGuard, компанія, яка прагне протистояти дезінформації шляхом вивчення та оцінки новинних веб-сайтів, виявила, що неправдиві наративи про Україну та її союзників поширювалися в Інтернеті ще до вторгнення в лютому 2022 року.

Компанія заявила, що розвінчала понад 250 неправдивих наративів, пов’язаних з російсько-українською війною, і виявила 627 сайтів, які поширюють ці міфи. Неправдиві наративи варіювалися від пропагандистських тверджень про те, що повідомлення про масові вбивства російськими військами в таких місцях, як Буча, були «інсценованими», до тверджень про те, що нацистська ідеологія керує політичним керівництвом України.

Сьогодні також стало відомо, що Росія націлилася на авіабази Польщі та Румунії з українськими F-16.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.