Site icon Медіа Інформаційний Гід

Росія націлилася на авіабази Польщі та Румунії з українськими F-16

Росія націлилася на авіабази Польщі та Румунії з українськими F-16

Росія націлилася на авіабази Польщі та Румунії з українськими F-16. Джерело: РБК Україна.

Коли на початку цього місяця російський президент Володимир Путін попередив, що схвалення Заходом удару України вглиб Росії означатиме, що Москва перебуває у стані війни з НАТО, російські пропагандисти кинулися лякати ядерною зброєю, пише MigNews з посиланням на джерело Washingtonpost.com.

Олександр Михайлов, директор Бюро військово-політичного аналізу, закликав розбомбити фанерні макети Лондона та Вашингтона — разом із репродукціями Букінгемського палацу, Біг-Бена та Білого дому — для симуляції ядерних ударів, щоб вони «так горіли, що це жахне світ».

Спікер нижньої палати В’ячеслав Володін попередив, що удари по Росії призведуть до війни з ядерною зброєю і нагадав Європарламенту, що його штаб-квартира в Страсбурзі знаходиться всього в трьох хвилинах польоту для російської МБР.

Але всередині Кремля зростає визнання того, що шантаж використанням ядерної загрози починає втрачати свою силу, а червоні лінії Москви постійно перетинаються. Натомість аналітики та чиновники, близькі до високопоставлених російських дипломатів, заявили, що Путін розраховує на більш нюансовану та обмежену відповідь Заходу, який дозволить Україні використовувати ракети більшої дальності для ударів по Росії.

Російський чиновник на умовах анонімності через делікатність теми сказав:

Був перелив ядерних загроз. До таких заяв вже є імунітет, і вони нікого не лякають.

Російський науковець, який має тісні зв’язки з високопоставленими російськими дипломатами, погодився, назвавши ядерний варіант «найменш можливим» зі сценаріїв, «оскільки це дійсно призведе до незадоволення серед партнерів Росії на Глобальному Півдні, а також тому, що, очевидно, з військової точки зору, це не дуже ефективно».

Він додав:

Уся ця дискусія про ядерний поріг перебільшує загрозу такого типу ескалації та недооцінює можливість альтернативних варіантів. Оскільки Захід має глобальну військову інфраструктуру… можна знайти багато вразливих місць.

Тетяна Станова, засновниця французької компанії політичних консультацій R-Politik, заявила:

Путін шукає низку варіантів, щоб стримати підтримку Заходу для України та спробувати впровадити свої червоні лінії. Є варіанти, які він не хоче розгортати, і є варіанти, які він готовий розглянути сьогодні.

Ядерні заходи або прямий напад на територію НАТО будуть розглядатися лише в тому випадку, якщо Путін відчує, що існує загроза існуванню Росії в її нинішньому вигляді, коли він буде вважати, що іншого виходу немає.

Російські офіційні особи вже, здавалося, були певною мірою заспокоєні явними коливаннями Сполучених Штатів щодо скасування обмежень на нанесення ударів Україною по військових цілях у глибині Росії за допомогою західних ракет. Зростало очікування, що якщо дозвіл буде надано, то він буде «дуже обмеженим», кажуть аналітики та чиновники.

Однак на Путіна все ще тиснуть, щоб він якось відповів і не допустив постійного перетинання його червоних ліній.

Є розуміння, що червоні лінії, проведені Москвою, Заходом ігноруються, і з боку Москви повинні бути вагоміші та суттєвіші кроки, щоб продемонструвати серйозність своїх намірів.

Після вторгнення 2022 року Росія застерігала Захід від постачання Україні сучасних винищувачів, як F-16, основних бойових танків і ракет, і врешті-решт усе це справдилося.

Путін бачить тенденцію, коли західні союзники України продовжують дозволяти Києву розширювати свою діяльність, сказала Станова, і ця тенденція його лякає, особливо якщо це призведе до збільшення ракетних ударів усередині Росії.

Для Путіна це якісний зсув, який виводить ситуацію на новий рівень і за яким може послідувати подальше розширення.

Москва може відповісти диверсійними операціями проти військових цілей або іншої інфраструктури на Заході, де участь Росії буде важко довести. Він також може звернутися до проксі-груп, які вже борються з інтересами Заходу, таких як ополчення Хуті в Ємені, яке атакувало кораблі в Червоному морі.

Сергій Марков, пов’язаний із Кремлем політичний аналітик, сказав, що серед вищих лав російської армії зростає усвідомлення того, що «Росія зіпсувала Захід і що вони нічого не зробили».

Саме тому Марков припустив, що можливі відповіді можуть включати закриття посольства Великобританії в Москві та удари по авіабазах у Польщі та Румунії, де базуються F-16, які розгортає Україна.

Оскільки Росія впевнена, що в якийсь момент удари по Москві обов’язково будуть, то нам потрібно бити першими.

Нагадаємо, що нещодавно в Криму був помічений військовий транспорт РФ з «ядерним» обладнанням.

Вийти з мобільної версії сайту