Яхьї Сінвара став новим лідером ХАМАС. Що відомо про нього?

Палестинське угруповання ХАМАС оголосило про призначення нового лідера після ліквідації Ісмаїла Ганії.

Палестинське угруповання ХАМАС оголосило про призначення Яхьї Сінвара новим лідером після загибелі Ісмаїла Ганії, вбитого нещодавно в Тегерані, повідомляє MigNews. Ця інформація була оприлюднена виданням The Times of Israel.

Яхья Сінвара, якого вважають архітектором нападу на Ізраїль 7 жовтня, під час якого загинуло близько 1200 осіб і 251 взято в заручники, тепер очолив політичне крило ХАМАС. Раніше, з 2017 року, Сінвар був лідером угруповання в Секторі Газа.

61-річний Яхья Сінвар є одним із співзасновників апарату безпеки ХАМАСу і довгий час вважався другою за впливовістю фігурою в угрупованні після Ісмаїла Ганії. Нині він переховується в Секторі Газа, але продовжує впливати на діяльність угруповання.

У відповідь на вбивство Ісмаїла Ганії, верховний лідер Ірану аятола Алі Гаменеї віддав наказ завдати прямого удару по Ізраїлю. Ізраїльські військові перебувають у стані підвищеної бойової готовності, готуючись до можливого удару з боку Ірану та підтримуваної ним Гезболли. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху провів нараду для оцінки підготовки командування Армії оборони Ізраїлю.

Адміністрація президента США Джо Байдена переконана, що Іран планує атаку на Ізраїль у відповідь на вбивство Ганії, і готується протидіяти цьому. Згідно з даними CNN, США направляють авіаносну ударну групу, ескадрилью винищувачів та додаткові військові кораблі на Близький Схід для посилення своєї присутності в регіоні.

Що відомо про нового лідера ХАМАС?

Яхья Сінвар, новий лідер ХАМАС, народився 29 жовтня 1962 року в таборі біженців Хан-Юніс у секторі Газа. Його сім’я була змушена залишити Ашкелон під час арабо-ізраїльської війни 1948 року. В молодості Сінвар приєднався до Мусульманського братства та навчався в Ісламському університеті Гази, де отримав ступінь бакалавра з арабської мови.

У 1985 році Сінвар заснував “Аль-Маджд”, безпекову організацію, яка згодом стала частиною ХАМАС. Він був затриманий ізраїльською армією декілька разів і у 1988 році був засуджений до чотирьох довічних термінів за участь у вбивствах ізраїльських солдатів та палестинців, підозрюваних у співпраці з Ізраїлем. Відбувши 22 роки ув’язнення, Сінвар був звільнений у 2011 році в рамках обміну полоненими між ХАМАС та Ізраїлем, відомому як угода щодо Гілада Шаліта.

У 2017 році він став лідером ХАМАС у секторі Газа, а згодом очолив політичне крило угруповання. Вважається архітектором нападу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, під час якого загинуло близько 1200 осіб. США та Ізраїль розглядають його як одного з головних терористів, а у травні 2024 року Міжнародний кримінальний суд оголосив про намір видати ордер на його арешт за воєнні злочини.

Сінвар має значний вплив у ХАМАС завдяки своїм організаційним здібностям та жорстким методам управління, що робить його ключовою фігурою в палестинському русі опору.

Раніше стало відомо, що Росія допомагає Ірану підготуватися до атаки на Ізраїль.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.