В Україні різко подорожчають деякі продукти

Експерти знову анонсували зростання цін на деякі категорії продуктових одиниць

В Українській державі прогнозується подальше підвищення цін на продукти харчування через деякі умови.

Про це розповідає MigNews із посиланням на «СТІНУ».

Із офіційною заявою виступив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час ефіру національного телемарафону. Серед товарів, вартість яких зростатиме, він назвав хлібобулочні вироби, фрукти та овочі. Головні причини – перебої з електропостачанням і зростання витрат на зберігання та виробництво.

За словами Висоцького, продукти з високою енергозалежністю першими відреагують на можливі відключення електроенергії. Це, зокрема:

  • хлібобулочні вироби: у виробництві хліба значну частину собівартості становлять енергоносії. Будь-які перебої в енергопостачанні ускладнюють роботу підприємств, що неминуче веде до подорожчання продукції;
  • фрукти та овочі: для зберігання цієї продукції в належному стані потрібні спеціальні умови, зокрема холодильне обладнання, що потребує великої кількості електроенергії. Очікувані збої з енергопостачанням можуть викликати додаткові витрати на логістику та підтримку резервних систем живлення.

Економісти наголошують, що підвищення цін на базові продукти матиме ланцюговий ефект на інші сектори ринку. Це може збільшити витрати домогосподарств та ускладнити роботу малого і середнього бізнесу, зокрема ресторанної галузі. У разі тривалих відключень електроенергії витрати підприємств продовжать зростати, що позначиться на вартості кінцевих продуктів.

На цьому фоні повідомлялося, що влада України готова підвищувати ПДВ через складні умови у державі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.