США попередили Туреччину про можливі санкції через експорт військової продукції до Росії

Вашингтон висловив занепокоєння Анкарі щодо необхідності скорочення експорту до Росії американської техніки.

Ця техніка є критично важливою для військових потреб Москви, повідомляє MigNews з посиланням на Financial Times. Сполучені Штати очікують від Туреччини рішучих заходів для обмеження цієї торгівлі.

Поки західні країни накладали масштабні санкції на Росію після її повномасштабного вторгнення в Україну, Туреччина уникала обмежень і нарощувала торгівлю з РФ.

Помічник міністра торгівлі США Метью Аксельрод нещодавно провів зустрічі з турецькими посадовцями та керівниками в Анкарі та Стамбулі в рамках зусиль щодо припинення незаконної торгівлі.

Аксельрод наголосив, що Туреччина повинна активніше працювати над обмеженням торгівлі американськими чипами та іншими компонентами, які відіграють вирішальну роль у військових діях РФ в Україні. “Туреччина повинна допомогти нам припинити незаконний потік американських технологій до Росії, – зазначив Аксельрод в інтерв’ю Financial Times. – Ми очікуємо швидкого прогресу з боку турецької влади та промисловості, інакше ми будемо змушені застосувати санкції до тих, хто порушує наші експортні обмеження”.

Особливу стурбованість США викликає те, що Туреччина стала важливим транзитним пунктом для західної електроніки, зокрема процесорів, карт пам’яті та підсилювачів, які потрапляють у російські ракети та безпілотники, порушуючи експортний контроль.

Аксельрод повідомив турецькому уряду, що ця торгівля є «нагальною проблемою», і закликав Анкару «прийняти та забезпечити дотримання заборони на передачу контрольованих США товарів до Росії». Він додав, що Москва «намагається скористатися торговельною політикою Туреччини» для отримання доступу до американських деталей.

Міністерство торгівлі США вже внесло 18 турецьких компаній до чорного списку через цю торгівлю, і їх кількість може зрости, якщо не буде досягнуто прогресу.

США, ЄС, Велика Британія та Японія об’єдналися для обмеження торгівлі приблизно 50 категоріями військової продукції, яку союзники вважають пріоритетною для війни Росії в Україні. За словами представника міністерства торгівлі США, Туреччина є другим за величиною джерелом після Китаю високопріоритетних товарів американського походження, які відправляються до Росії.

Міністерство фінансів США ввело окремі санкції проти низки турецьких компаній, які, ймовірно, забезпечують російський військово-промисловий комплекс.

З початку війни експорт з Туреччини високопріоритетних військових товарів до Росії або її можливих посередників, таких як Азербайджан і Казахстан, різко зріс. Згідно з даними турецької митниці, за перші шість місяців цього року експорт становив $85 млн, що значно перевищує $27 млн за той самий період 2022 року.

Більшість цих потоків може бути частиною «примарної торгівлі», коли товари зникають і не потрапляють на ринки своїх передбачуваних пунктів призначення. Значне зростання турецького експорту чутливих товарів до Азербайджану, Казахстану та Киргизстану не призвело до відповідного збільшення імпорту цих товарів у цих країнах.

Нагадаємо, що Туреччина блокує доступ до Instagram для своїх жителів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.