Рада опікунів Ірану затвердила 6 кандидатів на президентські вибори, але знову відхилила Ахмадінежада

Вибори президента в Ірані набирають обертів.

Рішення Ради опікунів Ірану дало старт скороченій, двотижневій передвиборчій кампанії, метою якої є вибір наступника Ебрахіма Раїсі, який загинув в авіакатастрофі, повідомляє M.I.G.

Кандидати на президентські вибори

Головний кандидат – 62-річний Мохаммад Багер Калібаф, колишній мер Тегерана з тісними зв’язками з парамілітарною Революційною гвардією країни. Він уже балотувався на посаду президента в 2005 та 2013 роках і відмовився від кампанії в 2017 році, щоб підтримати Раїсі в його першій невдалій спробі. Раїсі переміг на виборах 2021 року, які мали найнижчу явку у всій історії президентських виборів в Ірані після дискваліфікації всіх серйозних опонентів.

Інші кандидати включають Саїда Джалілі, колишнього старшого ядерного переговірника, який балотувався у 2013 році, і зареєструвався у 2021 році, перш ніж зняти свою кандидатуру на користь Раїсі. Як пише NBCnews, мер Тегерана Алі Реза Закані також зняв свою кандидатуру в 2021 році на користь Раїсі. Мостафа Пурмохаммаді – колишній міністр юстиції, а Амірхоссейн Газізаде Хашемі, віцепрезидент Раїсі, балотувався на президентських виборах 2021 року і отримав менше 1 мільйона голосів.

Масуд Пезешкіан є єдиним реформістським кандидатом серед загалу консерваторів і, ймовірно, не має значних шансів на перемогу.

Колишній жорсткий президент Ірану Махмуд Ахмадінежад махає рукою медіа поруч з портретами Верховного лідера аятоли Алі Хаменеї, у верхньому правому куті, та покійного президента Ебрахіма Раїсі після реєстрації свого імені як кандидата на президентські вибори в Тегерані 2 червня.

Виборча кампанія

Кампанія, ймовірно, включатиме прямі телевізійні дебати на державному мовнику Ірану. Кандидати також рекламуватимуть себе на білбордах і пропонуватимуть виборчі промови для підтримки своїх кандидатур. Хоча жоден з них поки не запропонував конкретики, всі обіцяли поліпшення економічної ситуації в країні, що страждає від санкцій США та інших західних країн через ядерну програму, що тепер збагачує уран ближче, ніж будь-коли, до рівня, придатного для зброї.

Вплив іранської політики

Питання державного управління залишаються остаточним рішенням хаменеї, але президенти в минулому схилялися або до взаємодії, або до конфронтації з Заходом щодо цього питання. Напруженість між Іраном і Заходом зросла через підтримку Іраном військових дій Росії в Україні та підтримку міліцій через війну Ізраїль-ХАМАС в секторі Газа.

Смерть Раїсі та її наслідки

Ебрахім Раїсі, іранський міністр закордонних справ Хоссейн Амірабдоллахіан та інші загинули 19 травня в авіакатастрофі на північному заході Ірану. Розслідування тривають, хоча влада заявляє, що немає негайних ознак умислу в аварії на гористій місцевості, вкритій хмарами. Раїсі став другим іранським президентом, який помер під час перебування на посаді.

Нагадаємо, що нещодавно в Мексиці жінка вперша стала президентом країни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *