Польському бізнесу не вистачає працівників, через зменшення робітників з України

Польські підприємці побоюються, що скоро їм бракуватиме працівників.

Приплив робітників з України вже сповільнюється, а уряд під тиском суспільства може ще більше посилити імміграційну політику. Про це пише MigNews з посиланням на Rzechpospolita.

Компанії все частіше стикаються з труднощами у залученні працівників. З кварталу в квартал кількість вакансій зростає, на кінець березня (за найновішими даними ГУС) це було понад 112 тисяч робочих місць. У деяких галузях кадрові проблеми стосуються половини або більше підприємств. Це відбувається у будівництві, виробничих компаніях, транспорті та логістиці, незважаючи на те, що там працює багато іммігрантів.

Ситуація може ще погіршитися. Економісти Credit Agricole у найновішому аналізі вважають, що простір для подальшого припливу працівників з-за кордону вже обмежений. Повільно вичерпується потенціал імміграції з країн з подібним культурним середовищем (тобто з України та Білорусі), а можливе посилення міграційної політики урядом може вдарити по припливу працівників з далеких країн.

Висловлювання заступника міністра Мацея Душчика, відповідального за міграційну політику, свідчать про те, що кількість іммігрантів у Польщі швидко наближається до межі, яку визначають національні можливості їх інтеграції. Це стосується як відсотка іммігрантів, який суспільство здатне поглинути без створення соціальної напруженості, так і інфраструктурних викликів, пов’язаних, зокрема, із забезпеченням новоприбулих відповідними умовами проживання, медичного обслуговування та освіти для їхніх дітей.

Бізнес очікує на чіткий сигнал від уряду щодо прийнятої політики щодо іноземців. Це важливо для економічного розвитку, а також для стратегії, яку приймають підприємці. За словами Марцина Мровця, головного економіста Grant Thornton Polska, проблема з доступністю працівників вже зараз є найболючішою, а демографія чітко вказує, що вона буде тільки поглиблюватися.

Пйотр Сорочинський, головний економіст KIG, зазначає, що немає одного рішення для поліпшення ситуації на ринку праці. Перелік елементів соціальної політики, які повинні бути реалізовані спільно і одночасно, включає залучення іноземців, автоматизацію процесів, активізацію груп людей, які досі були менш активними (старших осіб, людей з інвалідністю, жінок). Одним з варіантів може бути відкриття вищих навчальних закладів для студентів з Центральної Європи та полонійних громад з Південної та Центральної Америки.

Міграційна політика давно є проблемою в Польщі. Жоден уряд до цього часу не прийняв чіткої стратегії, а не тільки будівництво потребуватиме робочих рук. Створення міграційної політики вимагає системної роботи, але необхідні також термінові дії, для яких потрібна політична воля, переконує Ян Стилинскі, президент Польського союзу роботодавців будівництва.

Нагадаємо, що Польща готує армію до повномасштабного конфлікту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.