Німеччина підозрює українських водолазів в підриві «Північних потоків»

Генеральна прокуратура Німеччини видала ордер на арешт українського інструктора з дайвінгу, підозрюваного у причетності до підриву «Північних потоків» у вересні 2022 року.

За версією німецьких слідчих, він разом зі спільниками міг прикріпити вибухівку до трубопроводів, прокладених дном Балтійського моря, пише MigNews.

Генеральна прокуратура Німеччини видала ордер на арешт українського інструктора з дайвінгу, підозрюваного у причетності до підривів трубопроводів «Північний потік» та «Північний потік-2» у вересні 2022 року, повідомили німецькі газети Süddeutsche Zeitung і Die Zeit, а також телеканал ARD, які провели спільне розслідування.

Також Генеральна прокуратура Німеччини підозрює ще двох українських інструкторів з дайвінгу у причетності до диверсії на «Північних потоках», один з яких – жінка. Передбачається, що всі троє були частиною екіпажу вітрильної яхти «Андромеда», яка є в центрі уваги німецького розслідування.

Поки ордер на арешт видано лише щодо Володимира С. (або З. – видання наводять різні початкові літери його прізвища). За версією слідства, він разом зі спільниками міг прикріпити вибухівку до трубопроводів, прокладених дном Балтійського моря.

До останнього часу Володимир С. проживав у Польщі – у місті Прушкув на захід від Варшави. Журналістам вдалося зв’язатися з ним по телефону, він заявив, що вперше чує про підозри щодо себе та не має відношення до вибухів, після чого повісив трубку.

Інструктор з дайвінгу Володимир С. вважається головним підозрюваним

Зараз його місцезнаходження невідоме, зазначають видання.

Прокуратура Німеччини ще в червні звернулася до польської влади з європейським ордером на арешт Володимира С. Але Варшава на запит Німеччини не відповіла. За загальними правилами європейського ордера, арешт мав бути здійснений Варшавою протягом 60 днів, зараз цей термін минув, зазначає ARD.

Загалом німецькі слідчі вважають причетними до підривів «Північних потоків» шістьох осіб (п’ятьох чоловіків і одну жінку). Всі вони перебували на борту вітрильної яхти Bavaria Cruiser 50 «Андромеда», яка на початку вересня 2022 року вийшла з порту Хоє-Дюне в Ростоку і після зупинок у Рюгені, Борнхольмі та Крістіансе (Данія), Сандгамні (Швеція) та в Колобжезі (Польща) повернулася до Німеччини. Під час плавання, переконані німецькі слідчі, члени екіпажу пірнали з яхти та прикріплювали вибухові пристрої до труб трубопроводів, що пролягали дном Балтійського моря на глибині 80 м.

Згодом слідчі виявили на борту «Андромеди» залишки вибухової речовини октоген. Підозра впала на інструкторів київської школи підводного плавання Scuba Family Володимира С., Євгена У. та його дружину Світлану У. Їхні описи слідчим надали моряки одного з портів, які випадково зустріли яхту в гавані у вересні 2022 року. Крім того, камери відеоспостереження зафіксували Володимира С. як одного з пасажирів автомобіля, що перевозив екіпаж на яхту в Рюгені. Висновки слідства підкріплюються і даними відстеження мобільних телефонів на узбережжі Балтійського моря у вересні 2022 року.

Вибухи на газопроводах системи «Північний потік» сталися 26 вересня 2022 року. Через два дні ФСБ Росії порушила справу про міжнародний тероризм. У жовтні 2022 року генпрокурор ФРН порушив кримінальну справу щодо підривів «Північних потоків» проти невстановлених осіб. Розслідування також почали влади Швеції та Данії. Усі три країни відмовилися від співпраці з Росією. 7 лютого 2024 року Швеція припинила розслідування, визнавши, що юрисдикція шведських судів на цю справу не поширюється. 26 лютого поліція Данії також оголосила про припинення розслідування.

Володимир Путін звинуватив у вибухах «англосаксів», які «перейшли до диверсій» і «фактично приступили до знищення європейської енергетичної інфраструктури». Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав ці звинувачення абсурдними. У лютому 2023 року американський журналіст Сеймур Херш опублікував статтю про причетність США до вибухів на «Північних потоках».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.