Чому Столтенберг відмовився давати 100 млрд євро Україні?

Столтенберг відмовляється від фонду на 100 млрд євро, закликає НАТО підтримувати Україну поточними внесками.

Головний секретар альянсу НАТО, Єнс Столтенберг, відкинув ідею про створення спеціального фонду, який би виділив 100 мільярдів євро на допомогу Україні, як передає M.I.G з посиланням на агентство Bloomberg, посилаючись на свої джерела з 7 червня.

Замість п’ятирічного фонду, Столтенберг закликає держави-члени альянсу зберігати свою поточну фінансову підтримку України. Раніше він стикався з критикою від країн альянсу.

Згідно з новими рекомендаціями, країни НАТО мають витрачати мінімум 40 мільярдів євро щорічно на військову допомогу Україні. Це питання буде обговорено на зустрічі в Брюсселі наступного тижня. За інформацією журналістів, ці кошти будуть відповідати середнім щорічним внескам з часу російського вторгнення у 2022 році.

За повідомленнями Bloomberg, кожна країна-член НАТО буде виділяти кошти у розмірі, що відповідає частці її валового внутрішнього продукту. Інформатори агенції вказують, що нова ініціатива має на меті забезпечити більшу прозорість фінансової підтримки, яку країни надають Україні. За даними, приблизно половина всієї допомоги припадатиме на Сполучені Штати, решту розділять між 31 членом НАТО.

В кінці травня, союзники з НАТО висловили бажання отримати більше відомостей про план допомоги Україні від Столтенберга, величиною в 100 млрд євро. Агентство Reuters згодом повідомило, що Столтенберг планує просити союзників виділяти приблизно 40 млрд євро щорічно для воєнної підтримки України, що б дозволило зберегти поточний рівень допомоги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.