Медіа Інформаційний Гід

Як змінюється тіло під час плавання, а як – під час бігу?

Тренування не повинні бути складними, якщо ви націлені на підтримання або поліпшення здоров'я і самопочуття. Здатність плавати або бігати безперервно протягом хоча б 20 хвилин – відмінна мета, Джерело: pexels.com

Плавання і біг – мабуть, два найпоширеніші кардіотренування, але вони сильно відрізняються одне від одного. Хоча дослідження показують, що обидва ці тренування покращують здоров’я серця, вони по-різному впливають на м’язи і суглоби і, звісно ж, пропонують абсолютно різні тренування. Як змінюється тіло під час плавання? Які м’язи ви задіюєте під час бігу?

MigNews хоче допомогти вам вибрати ідеальне для себе тренування, тому відповість на всі ці запитання внизу.

Як змінюється тіло під час плавання: переваги

Плавання – це тренування для всього тіла. Воно задіює безліч груп м’язів, включно з такими, за словами тренерки Сари Пелк Грак:

Чому вам варто вибрати плавання:

Як змінюється тіло під час плавання: недоліки

Звичайно, плавання вимагає доступу до басейну, що доступно не всім. Крім того, деякі люди почуваються у воді не так комфортно, як на суші, або не вміють плавати. Це може вимагати вивчення правильної техніки і може бути складним для людей з водобоязню.

Ви також можете бути чутливі до деяких хімічних речовин, що містяться у воді басейну. У деяких людей їхній вплив може викликати подразнення шкіри та очей. Наприклад, контакт із хлораміном – хімічними подразниками, які утворюються, коли хлор з’єднується з іншими хімічними речовинами в організмі плавців, – може спричинити почервоніння і свербіж очей.

Реакція на хлор також може проявлятися у вигляді свербежу, горбистості або почервоніння шкіри. Це можна вилікувати, промивши уражену ділянку чистою водою або змастивши кортикостероїдним кремом.

Деякі люди під час тренувань носять обважнювачі для рук і ніг. Раніше ми ділилися оглядом нового фітнес-аксесуара.

Як змінюється тіло під час бігу: переваги

Як змінюється тіло під час плавання, а як – під час бігу?
Біг набагато соціальніший за плавання. Вам може бути простіше знайти клуб любителів бігу і зблизитися з новим другом під час пробіжки, ніж плавати кола поруч із кимось іншим, Джерело: pexels.com

Біг в основному розвиває силу нижньої частини тіла, при цьому верхня частина тіла задіяна мінімально – за винятком рук, які використовуються для підтримання рівноваги і легкої тяги, оскільки вони природно розгойдуються. Основні м’язи, що працюють під час бігу, включають у себе такі:

Конкретні м’язи, які активно працюють, залежать від того, біжите ви в гору, вниз або рівною місцевістю, наскільки швидко ви біжите, якою поверхнею біжите та якою є ваша техніка бігу.

Чому вам варто вибрати біг:

Недоліки бігу, про які варто знати

Біг – це високоударний вид діяльності. Тому з часом він може чинити навантаження на суглоби і створювати ризик отримання травм від повторюваних навантажень. Для запобігання травм може знадобитися хороше взуття.

Крім того, незважаючи на те, що біг легко доступний, навколишнє середовище може зіграти велику роль у вашому досвіді. Погода може стати обмежувальним фактором, якщо ви віддаєте перевагу бігати на свіжому повітрі, а тверді поверхні можуть посилити травми.

Деяким людям біг може здатися монотонним або нудним. Існують також бар’єри, які заважають людям намотувати кілометри. Наприклад, можливість почуватися в безпеці під час пробіжки на вулиці – це (на жаль) привілей.

Як змінюється тіло під час плавання, а як – під час бігу: що обрати вам?

І плавання, і біг забезпечують чудове кардіоваскулярне навантаження. Але вибір між ними залежить від ваших особистих уподобань, фітнес-цілей і стану здоров’я.

Плавання – це низькоударне тренування для всього тіла, ідеальне для тих, у кого є проблеми із суглобами. А біг – це високоударна вправа, яку можна виконувати практично в будь-якому місці і яка чудово підходить для зміцнення нижньої частини тіла.

Враховуйте доступність місць для плавання або безпечних бігових маршрутів, історію травм, клімат у вашому регіоні й те, що вам подобається робити найбільше.

І пам’ятайте, що не обов’язково обирати щось одне. Включаючи у свій розпорядок дня і біг, і плавання, ви можете розробити комплексну стратегію для поліпшення серцево-судинного здоров’я.

Не любите віджимання? Вони можуть набриднути. На щастя, є не менш потужні альтернативи для тих самих м’язів.

Вийти з мобільної версії сайту