Медіа Інформаційний Гід

Як правильно робити розтяжку пальців ніг після 50 років

Вправи для ніг допоможуть запобігти болю в стопі або щиколотці, а також зміцнити ноги і поліпшити гнучкість, Джерело: pexels.com

Вашим ногам потрібно приділяти трохи уваги у вигляді фізичних вправ, щоб забезпечити здорове старіння. Якість вашого життя і здатність виконувати такі дії, як ходьба на відстань, підйом по сходах або підняття руки, щоб узяти щось із високої полиці, – все це може залежати від пальців ніг. Йога для пальців ніг, зокрема, може бути особливо корисною для людей похилого віку, стверджують експерти. З віком внутрішні м’язи пальців ніг можуть слабшати, пояснює лікар-ортопед Джейн Андерсен. «З віком м’язи між пальцями ніг слабшають, тому їхня розтяжка може уповільнити погіршення стану». Готові дізнатися, як правильно робити розтяжку ніг після 50 років?

Перш ніж приступити до неї, MigNews пропонує розібратися, що саме являє собою йога для пальців ніг і як вона може принести користь вашим ногам і загальному здоров’ю.

Чим може допомогти йога для пальців ніг, якщо вам за 50

Як випливає з назви, йога для пальців ніг – це серія поз йоги для пальців ніг. Точніше, вона охоплює вправи, спрямовані на пальці ніг, такі як розведення пальців, підйоми і скручування пальців. Якщо ви погуглите цей термін, то знайдете кілька різних типів вправ, рекомендованих практикуючими йогу. Адрієн Мішлер, викладачка йоги і засновниця Yoga With Adriene, поділилася, що йога для ніг може стати корисним способом висловити любов до своїх ніг – частини тіла, якою з віком часто нехтують.

Йога для пальців ніг може поліпшити баланс, координацію, силу, стійкість, гнучкість, діапазон руху, здоров’я суглобів і поставу – фактори, які стають дедалі важливішими для тих, кому за 50. Крім того, згинання пальців ніг покращує кровообіг у цій ділянці, допомагає впоратися з болем, пов’язаним із такими захворюваннями, як артрит, і бореться з проблемами стопи, що стають поширенішими з віком, як-от гіперпронація (плоскостопість), бурсит, молоткоподібні пальці та плантарний фасциїт.

Такі захворювання, як бурсит, неможливо вилікувати за допомогою йоги для пальців ніг. Але деякі фахівці вважають, що можна сповільнити їхнє прогресування. За такого захворювання, як плантарний фасциїт – запалення тканини, що проходить уздовж підошви стопи до п’яти, – йога для пальців ніг може допомогти впоратися з болем, що виникає за цього захворювання. Як пояснює фізіотерапевтка Трейсі Бейкер, насамперед необхідно пройти обстеження у лікаря. «Вправи йоги для пальців ніг допомагають перетренувати дрібні внутрішні м’язи стопи, щоб забезпечити нормальнішу ходу», – каже фахівчиня.

Як правильно робити розтяжку пальців ніг після 50 років
Перш ніж приступати до нових вправ і розтяжок, за можливості проконсультуйтеся з медичним працівником, Джерело: pexels.com

Пропонуємо виконати ще одну корисну вправу з йоги. Ваші ноги скажуть вам за неї спасибі!

Застереження

Важливо ще раз наголосити, що стан здоров’я, який впливає на ваші ноги, незалежно від того, пов’язаний він із віком чи ні, має бути спочатку перевірений вашим лікарем. Найменше ви хочете виконувати вправи, які можуть посилити біль або стан. Після того як ви отримаєте дозвіл від фізіотерапевта або лікаря, ви можете спробувати деякі пози йоги для пальців ніг, рекомендовані експертами.

Як правильно робити розтяжку пальців ніг

Інструкторка з йоги Енн Грейс Макмуллан розповіла, що почати можна з чогось простого: встаньте і упріться всіма пальцями ніг у підлогу. Широко розставте їх і плавно підніміть від підлоги до стелі, спираючись при цьому на іншу частину стопи. Затримайтеся в цій позі приблизно на п’ять секунд, а потім розслабтеся й опустіть пальці ніг назад на підлогу. Потім зробіть те ж саме тільки з великими пальцями ніг, а рештою пальців упріться в підлогу. Затримайтеся на 10-15 секунд і розслабтеся. На завершення підніміть маленькі пальці ніг, не відриваючи від землі великі пальці та інші пальці. Затримайтеся на 10-15 секунд і розслабтеся.

Існують й інші вправи йоги для пальців ніг, які включають в себе розведення пальців в сторони й утримання їх у такому положенні протягом кількох секунд, а також підняття по одному пальцю (на обох ногах) для поліпшення балансу і контролю над пальцями. Щоб переконатися, що ви виконуєте найкращі вправи для літніх людей, проконсультуйтеся з досвідченим практиком йоги або фізіотерапевтом, який спеціалізується на роботі з цією віковою групою. Дуже важливо, щоб ви правильно виконували пози.

Любите пілатес? Продовжуйте ним займатися, адже він принесе вам (і вашим м’язам) такі переваги.

Вийти з мобільної версії сайту