Як часто потрібно міняти взуття для тренування? Відповідь експертів

Чи має значення, чи носите ви весь час одне й те саме взуття, чи варто іноді міняти його?

Коли мова заходить про кросівки, ви, можливо, купуєте одну й ту саму пару знову і знову. Але добре це чи погано для ваших ніг? Навіть якщо ваша пара здається вам ідеальною, з часом вона вже не забезпечуватиме вас належною підтримкою. Тому всім буде не зайвим дізнатися, як часто потрібно міняти взуття для спорту.

MigNews допоможе вам із цим і розповість усе, що потрібно знати про заміну взуття, яка допоможе вам уникнути травми та зробить тренування комфортними.

Чи забезпечує використання взуття однієї марки або одного типу кращу підтримку стопи?

Як часто потрібно міняти взуття для тренування? Відповідь експертів
Біг, ходьба і важка атлетика вимагають різного навантаження на ноги, тому для цих видів діяльності потрібно носити різне взуття, Джерело: unsplash.com

Відповідь не така проста, як «так» чи «ні». Оскільки все залежить від вашого індивідуального типу стопи. Як правило, люди належать до однієї з трьох категорій типів стопи: плоскостопість (пронація), високе склепіння стопи (супінація) і «нормальна». Тим, хто належить до останнього типу і не відчуває жодних проблем зі стопою, як-от ахіловий тендиніт, болі в колінах і часті розтягнення зв’язок гомілкостопа, зазвичай корисно змінити взуття.

Однак за інших типів стопи рекомендується дотримуватися максимально можливої сталості. «Не міняйте взуття, якщо у вас є особливі біомеханічні або ортопедичні потреби, пов’язані з травмою, будовою або формою стопи», – каже лікарка-ортопединя Прія Партасараті. Однак, навіть якщо ви вирішили дотримуватися того, що знаєте та любите, немає жодної гарантії, що обране вами взуття чи марка взуття назавжди залишиться для вас правильним вибором.

«Технології та моделі взуття постійно розвиваються. А стопа з часом може змінювати форму і розмір. Це може вимагати від людини переглянути свої улюблені бренди та моделі», – каже лікар-ортопед Мігель Кунья.

Чому добре носити одне й те саме взуття:

  • Спочатку комфорт і підтримка, зниження ризику травм;
  • Ви до неї звикли;

Чому погано носити одне й те саме взуття:

  • Не універсальність: жодне взуття не призначене для кожного виду діяльності;
  • З часом дискомфорт, підвищення ризику травми.

Щоб ваше тренування стало ще ефективнішим, використовуйте обважнювач для ніг. Ось що це таке.

Як часто потрібно міняти взуття для тренування?

«Якщо ви займаєтеся бігом або багато ходите пішки, ми рекомендуємо міняти взуття через 482-804 км, оскільки це середній термін служби», – каже Н. Дж. Фальк, керуючий партнер бренду кросівок Athletic Propulsion Labs (APL). Таким чином, якщо ви прагнете проходити 10 000 кроків на день, вам слід міняти кросівки кожні два-три місяці».

Часто споживачі не усвідомлюють, що вони пройшли таку велику відстань в одній парі взуття», – каже Фальк. Доктор Кунья погоджується: «Неважливо, чи виглядають вони як нові – якщо опорна частина зношена, ризик травми набагато вищий».

А якщо ви не впевнені, що настав час для оновлення, докторка Партасараті радить не обмежуватися стандартним зносом. «Не покладайтеся тільки на зношення протектора – подивіться, чи можете ви скласти черевик навпіл, як сендвіч», – каже вона. «Якщо зможете, то настав час їх замінити, оскільки це часто свідчить про порушення структури взуття та амортизації».

Поради щодо вибору оптимального взуття

До простих ознак погано підібраного взуття належать: мозолі, проблеми з пальцями, біль у склепінні стопи, оніміння, поколювання і загальний біль у ногах. Для боротьби з цим насамперед необхідно поспілкуватися з лікарем-ортопедом, щоб дізнатися про ваші індивідуальні потреби. «Кожне взуття забезпечує різний рівень підтримки та стійкості. Тому важливо вибрати правильний варіант, виходячи з того, наскільки плоскі у вас ноги або яка додаткова амортизація вам потрібна», – говорить докторка Партасараті.

Щойно ви дізнаєтеся, які типи взуття вам слід шукати, докторка Партасаратхі радить вирушати за покупками, знаючи, для яких видів діяльності ви плануєте використовувати взуття.

Похід по магазинах взуття може здатися вам важким заняттям, з яким краще покінчити на початку дня. Але насправді найкращий час для цього – друга половина дня або вечір. «Ви хочете купувати взуття ближче до кінця дня, коли ваші ноги, найімовірніше, набрякають через сукупний вплив гравітації», – каже доктор Кунья. «Якщо взуття зручне, коли ноги набрякають, воно, найімовірніше, буде зручним і протягом дня».

Йогу часто недооцінюють. А даремно! Вона не тільки позбавляє від стресу, але приносить і ці переваги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.