Чому Нідерланди грають в помаранчевому? Кольори прапору тут ні до чого

Збірна Нідерландів дуже часто грає в футболках помаранчевого кольору, при цьому цей колір не присутній на національному прапорі.

З моменту початку Євро-2024 фанати голландської національної збірної активно підтримують свою команду, пише MigNews. Сьогодні ми це побачимо в півфінальному матчі Нідерланди – Англія. Повністю одягнені в помаранчевий, вони стрибають через німецькі міста, створюючи гарний настрій. Дуже часто футболісти збірної виступають в помаранчевому. Чому так?

Очевидно, що це не має нічого спільного з національним прапором. Адже на ньому зображені червоний, білий та синій кольори. Тож чому помаранчевий? Яскравий колір походить від голландського королівського дому Ораньє-Нассау (нідерландською: Oranje-Nassau). Тобто, помаранчевий символізує королівський дім. До середини XVII століття “національний колір” ще був частиною прапора. Замість червоного верхня смуга була помаранчевою. Також широко розповсюджений в Нідерландах бойовий клич “Oranje boven”, що німецькою означає “Хай живе королівський дім”. Колір є символом свободи, незалежності та національної єдності.

На чемпіонаті Європи голландські фанати перед кожним матчем влаштовують величезну вечірку, заряджаючи своїм настроєм всю Німеччину. На їхньому легендарному фан-марші ніколи не бракує партійної пісні Євро “Naar links, naar rechts” від Snollebollekes. Чи зможуть фанати сьогодні ввечері підштовхнути зірок Голландії до фіналу? “Ельфтал” мріє повторити футбольну історію в Німеччині. У 1988 році голландці стали чемпіонами Європи в Мюнхені. Це досі їхній єдиний успіх на Євро. У чвертьфіналі команда тренера Рональда Кемана (61) перемогла Туреччину з рахунком 2:1, вперше з 2004 року вийшовши до півфіналу Євро.

Нагадаємо, що Іспанець Ямаль встановив історичний рекорд на Євро-2024, побивши рекорд Пеле.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.