Як правильно писати «До речі» чи «доречі»: разом чи окремо?

У цьому слові дуже часто припускаються наступної помилки.

У нашій мові є безліч слів-паразитів, які засмічують її. Але і є інші – наші помічники, які дають змогу перейти від однієї думки до іншої, щось уточнити чи доповнити своє попереднє речення. Ви напевно здогадалися, що мова піде про фразу «До речі». Досі багато хто не знає, як писати окремо «До речі» чи разом «доречі». Ця помилка вважається однією з найпоширеніших в українській мові.

MigNews готовий допомогти вам розібратися і розповість про правило, яке розкриє секрет правопису цього слова.

Як писати «доречі» чи «до речі»: разом чи окремо?

Прислівникову сполуку «До речі» потрібно писати окремо. Перед нами – прислівник, який складається з прийменника та іменника. Усі вони пишуться окремо, якщо іменник зберігає своє лексичне значення та граматичну форму. Про це йдеться в нормах, прописаних у чинній редакції Українського правопису 2019 року.

«Речі» – це іменник. Він зберіг своє лексичне значення. Тому у варіанті «доречі» допущено помилку і так писати не можна.

Найімовірніше, вас збило з пантелику те, що раніше було прийнято писати «доречі». Такий варіант можна побачити в «Словнику української мови» за ред. Б. Д. Грінченка. Але сам словник датується 1901-1903 роками. Тому цей варіант застарілий і не відповідає граматичній нормі в 2024.

Значення «до речі»: у яких випадках ми його використовуємо?

Як ми вже говорили раніше, ви можете використовувати цю прислівникову сполуку в абсолютно різних ситуаціях: для виділення додаткової думки або підкреслення якогось важливого факту. Або це – вступ до компліменту, або свого роду початок невимушеної розмови. «До речі» дуже добре з’єднує думки і робить наше мовлення більш невимушеним.

Приклади-речення з фразою «до речі»

Щоб вам було простіше запам’ятати правопис «до речі», прочитайте ці приклади:

  • До речі, не підкажете, як проїхати до будинку №12?
  • До речі, що вам у підсумку допомогло позбутися головного болю?
  • Ти міг би, до речі, мені допомогти.
  • До речі, хотів сказати, що ти маєш сьогодні особливо гарний вигляд.
  • Моя робота на цьому, до речі, ще не закінчена.

Зі словом «Уві сні» та сама ситуація: багато хто не знає, як писати окремо чи разом «увісні». Пропонуємо вам дізнатися, як буде правильно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.