Українська інновація: перший житловий будинок, зведений за допомогою 3D-принтера

У Київській області звели будинок для родини загиблого героя.

18 липня в селі Михайлівка-Рубежівка Київської області було відкрито перший в Україні житловий будинок, збудований з використанням технології 3D-друку. Про це повідомила СЕО компанії 3D UTU та очільниця благодійного фонду «Обійми нації» Інна Фурман. Площа одноповерхового будинку становить 130 квадратних метрів, пише сайт MigNews.

Цей будинок підприємці демонструють як доказ, що будівництво за допомогою 3D‑принтерів може стати у пригоді під час відбудови України.


Технологія 3D-друку в будівництві відкриває нові горизонти для створення енергоефективних та екологічно безпечних житлових об’єктів. Такі будинки здатні значно зменшити витрати на будівництво та експлуатацію, а також сприяти стійкому розвитку країни.

Будівництво і ремонт тривали майже рік – із серпня 2023-го.

Будинок, зведений компанією 3D UTU, призначений для родини загиблого героя з Ірпеня, Ярослава Березова. Їхній дім був знищений під час російської окупації у 2022 році, а сам Ярослав загинув у боях за Бахмут.

3D UTU створив будинок для родини загиблого Героя з Ірпеня.


Проєкт будівництва розпочався у серпні 2023 року і тривав майже рік. Зведення стін за допомогою 3D-принтера зайняло лише 58 мотогодин. Це стало можливим завдяки підтримці понад 100 партнерів, включаючи матеріальну допомогу та волонтерську працю.

Реалізація проєкту затягнулася через ряд причин, таких як очікування матеріалів, проблеми з підключенням електроенергії та брак робочої сили через мобілізацію. При стабільному фінансуванні та безперервних процесах такий будинок можна побудувати за два місяці. Загальна вартість будівництва становить приблизно $700 за квадратний метр. Однак ціни на сировину та робочу силу можуть змінюватися, що потребує постійного оновлення даних.

Інші проєкти 3D-друку в Україні

Не лише будинки, але й інші споруди в Україні будуються за допомогою 3D-принтерів. Наприклад, у Львові було розпочато будівництво молодшої школи площею 540 квадратних метрів, ініційоване благодійним фондом Team4UA. Час друку будівлі склав лише 40 годин. У Сумах, компанія «Меллівора» першою в країні застосувала 3D-принтер для створення споруд, які використовуються місцевою громадою.

Пропонуємо також ознайомитися, що потрібно робити, якщо ваша посудомийна машина не зливає воду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.