Що подивитися в Китаї насамперед: 12 вражаючих об’єктів ЮНЕСКО

Включіть у свою подорож ці місця – і поїздка вам запам'ятається на все життя.

Збираєтеся вирушити до Китаю? Тоді вам напевно цікаво дізнатися, що подивитися в Китаї насамперед. Ми пропонуємо дослідити об’єкти ЮНЕСКО. Тим паче що тут їх величезна кількість. А якщо точніше, Китай посідає друге місце у світі за кількістю об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, включивши до списку 57 об’єктів, 39 з яких є культурними пам’ятками.

Від величної Великої стіни до таємничих печер Могао. Кожен із цих об’єктів пропонує унікальну можливість познайомитися з історією, культурою та ландшафтами Піднебесної. MigNews вважає, що ці архітектурні та природні перлини ви повинні побачити!

Що подивитися в Китаї насамперед: заборонене місто, імператорський скарб Пекіна

Заборонене місто займає центральне місце в Пекіні з XV століття і є символічним серцем китайської метрополії. Заборонене місто з його павільйонами із золотими дахами, Залом Вищої гармонії, величними внутрішніми дворами та п’ятьма мармуровими мостами є винятковим свідченням слави династій Мін (1368-1644) і Цин (1644-1911). Резиденція імператорів до падіння імперії, зараз у місті знаходиться музей, де тисячі скарбів, виставлених на загальний огляд, дають чудове уявлення про мистецтво і культуру Середнього царства.

Храм Неба, небесне і земне святилище в самому центрі Пекіна

Заснований на початку XV століття за кілька кілометрів від Забороненого міста, Храм Неба – це релігійний комплекс, куди імператори приходили молитися за гарний врожай і процвітання імперії. Храм, побудований за часів династії Мін, був спроектований відповідно до принципів фен-шуй. Архітектура і планування комплексу символізують зв’язок між небом і землею, інь і ян, божественним і людським світами. Особливо примітні вівтар «Круговий курган» з його чудовими скульптурними прикрасами, що відображають імперські образи, і вівтар «Молитва про гарний урожай» з його круглим дахом і яскравими квітами.

Що подивитися в Китаї насамперед: літній палац у Пекіні, імператорський оазис

Цей шедевр китайського садового дизайну, прозваний «Версалем Сходу», поєднує в собі водні дзеркала, елегантні палаци, правильне використання природних просторів і вишукані сади у величезному комплексі площею 300 гектарів на північний захід від Пекіна. У Літньому палаці, побудованому імператором Юнчженом (1722-1735). Його неодноразово перебудовували і реставрували. Тут розташовано кілька чудових павільйонів, зокрема й Зал доброчинності та довголіття, внутрішній двір якого прикрашений чудовими бронзовими тваринами з китайських легенд. Але головна перевага палацу – це його околиці і краєвиди, що відкриваються з них. Озеро Куньмін і пагорб Довголіття, а також Сад чесноти і гармонії відкривають незабутні панорами в ландшафтному оточенні, що сприяє спогляданню.

Велика Китайська стіна, колосальний символ Серединного царства

Що подивитися в Китаї насамперед: 12 вражаючих об'єктів ЮНЕСКО
Велика Китайська стіна – місце, яке повинен побачити кожен хоча б раз у житті, Джерело: pexels.com

Побудована для захисту країни від вторгнення, Велика Китайська стіна пролягає через круті гори і зеленіючі долини протягом понад 20 000 кілометрів. Багаторазово перебудована, зруйнована і все ще відновлювана, вона символізує могутність династій, які правили Китаєм майже 2 000 років, з III століття до нашої ери по XVII століття нашої ери. Цей шедевр інженерного мистецтва, внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 1987 року, вражає своїми титанічними пропорціями і складною архітектурою. Прогулянка відновленими ділянками Пекіна також відкриває захоплюючі панорами.

Що подивитися в Китаї насамперед: теракотова армія Сіаня, хранителька першого імператора

Під рівнинами Сіаня стоїть в очікуванні мовчазна армія: тисячі теракотових солдатів, випадково виявлених 1974 року в провінції Шеньсі, в центральному Китаї. Це зібрання статуй у натуральну величину – археологічне диво. Створене Цинь Шихуанді, першим імператором Китаю, щоб відправитися з ним у потойбічний світ, воно складається з трьох ям, музею і мавзолею першого імператора.

У ямах розміщена армія, що складається з близько 8 000 статуй солдатів і коней. Вони символізують сили, що об’єднали Китай наприкінці періоду Воюючих царств (476-221 рр. до н. е.). Кожен солдат, офіцер, колісниця і кінь виліплені з дивовижною точністю, розкриваючи захопливі деталі стародавньої китайської армії, від зброї та обладунків до військових транспортних засобів.

Раніше ми ділилися лайфхаками, що зробити в будинку до відпустки. Обов’язково підготуйте його до своєї відсутності!

Жовті гори – диво природи та джерело художнього натхнення

Жовті гори, або Хуаншань, славляться своїми вражаючими і містичними пейзажами. Класифіковані 1990 року як об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, гори складаються з 77 піків заввишки понад 1 000 метрів, з гранітними піками, що підносяться над хмарами, і хуаншаньськими соснами. Часто оповиті туманом, ці скелясті піки здавна слугували джерелом натхнення для китайських художників. Їх перетинають численні туристичні стежки, деякі з яких, як, наприклад, пік Лотоса, краще долати досвідченим і сміливим туристам, і панорамні точки огляду.

Що подивитися в Китаї насамперед: гора Удан та її храми, батьківщина даосизму

Гори Удан, розташовані в провінції Хубей, є священним місцем даосизму, де розташовані численні храми, монастирі та палаци. Їхня історія сягає династії Тан (618-907 рр.), коли було збудовано першу даоську споруду – Залу п’яти драконів, що нині зникла. Протягом століть кількість культових споруд постійно зростала, поки в XV столітті на схилах пагорбів не з’явилося близько сотні будівель. Близько п’ятдесяти з цих будівель – одні дуже добре збереглися, інші перебувають у руїнах – можна відвідати й сьогодні. Вони є свідками даоської духовності, архітектури та філософії у величному гірському оточенні.

Печери Могао, буддійський скарб на Шовковому шляху

Неподалік від міста Дуньхуан, на краю пустелі Гобі, розташовані печери Могао – їх ще називають «Гротами тисячі Будд» – одна з найбільших і найбагатших колекцій буддійського мистецтва у світі. Відкриті для відвідування в 1980-х роках, ці 492 печери висічені в пустельній скелі на кількох рівнях і містять тисячі статуй і настінних розписів, створених більш ніж за тисячу років, з IV по XIV століття. Ці високодеталізовані витвори мистецтва зображують релігійні, міфологічні та побутові сцени, ілюструючи еволюцію буддійського мистецтва і культури в Китаї.

Що подивитися в Китаї насамперед: долина Цзючжайгоу, земний рай із тисячі квітів

Долина Цзючжайгоу, розташована в провінції Сичуань, з 1992 року входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це воістину вражаюче місце складається з цілої низки долин, відомих своїми різнокольоровими озерами, включно зі знаменитим озером П’яти кольорів, незліченними водоспадами, густими лісами та вершинами, що досягають 2000 метрів у висоту. Ця незаймана територія площею понад 700 км2 також є домом для багатого біорізноманіття з рідкісними та ендемічними видами, такими як гігантська панда.

Класичні сади Сучжоу – притулок миру і краси

Що подивитися в Китаї насамперед: 12 вражаючих об'єктів ЮНЕСКО
Якщо вам хочеться тиші та спокою, відвідайте Класичні сади Сучжоу в Китаї, Джерело: pexels.com

Класичні сади Сучжоу, розкидані по всьому місту, розташованому на захід від Шанхая, являють собою витвори ландшафтного мистецтва. Створені в період з XI по XIX століття і покликані дарувати спокій і споглядання, ці сади використовують павільйони, ставки, скельні сади і рослинність для створення позірної природної обстановки. Одними з найвідоміших садів є Сад скромного адміністратора, Павільйон великої хвилі і Сад майстра мереж – зразки елегантності та витонченості.

Що подивитися в Китаї насамперед: рисові тераси Хунхе Хані в гармонії природи і культури

Культурні ландшафти рисових терас Хані-Хунхе в провінції Юньнань – чудовий приклад того, як людина живе в гармонії з природою. Упродовж понад дванадцяти століть народ хані вирізав на схилах гір тераси для вирощування рису, створюючи унікальний ландшафт, у якому кожен квадратний дюйм землі використовується по максимуму. Ці тераси, утворені хитромудрою іригаційною системою каналів і водосховищ, відображають сільськогосподарські навички і культурні традиції народу хані. Протягом століть вони слугували джерелом натхнення для багатьох китайських художників.

Печери Юнган, шедевр буддійської скульптури

Неподалік від міста Датун у провінції Шаньсі, у печерах Юнган, розташована найбільша у світі колекція буддійських скульптур, висічених зі скелі. У 252 печерах і альковах, що належать до V і VI століть, зберігається майже 51 000 статуй Будди заввишки від кількох сантиметрів до 17 метрів! Це видатне свідчення буддійського печерного мистецтва в Китаї, внесене до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 2001 року.

Збираєтеся до Греції? Тоді беріть на озброєння список таких пам’яток. Вони вважаються найкращими в цій країні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.