Оксфорд очолив рейтинг найкращих університетів 2025 року. Які ще виші потрапили до цього списку?

Опубліковано світовий рейтинг університетів Times Higher Education за 2025 рік, у якому США та Великобританія домінують на перших позиціях, а європейські університети спостерігають деякий спад.

Оксфордський університет зберіг свою позицію як найкращий університет світу дев’ятий рік поспіль, згідно з нещодавно опублікованою версією Times Higher Education (THE) World University Rankings за 2025 рік.

За ним йдуть Массачусетський технологічний інститут, Гарвардський університет і Прінстонський університет, які піднялися з шостого на четверте місце в 2025 році, пише MigNews.

Кембриджський університет залишився на п’ятому місці, не змінившись порівняно з попереднім роком, а Стенфордський університет опустився з другої на шосту позицію.

У найвищому рейтингу домінували заклади зі Сполучених Штатів і Великобританії, які розділили всі перші 10 місць.

У той час як сім із них були закладами з США, Великобританія претендувала на решту три, включаючи перше місце.

В останньому рейтингу THE World University Rankings увійшли понад 2000 університетів зі 115 країн і регіонів.

Рейтинг базувався на 18 показниках ефективності в п’яти категоріях, включаючи викладання, дослідницьке середовище, якість досліджень, міжнародні перспективи та промисловість.

Рейтинги 2025 року також показали зміну глобального ландшафту: багато європейських університетів знизилися в рейтингу, тоді як азіатські навчальні заклади продовжували покращувати свої глобальні позиції.

Топ 10 університетів світу. Джерело: Times Higher Education World University Rankings 2025.

Які європейські університети є найкращими у світі?

Відповідно до загальних балів у рейтингу, трійка найкращих університетів Європи були з Великої Британії та включали Оксфордський університет, Кембриджський університет та Імперський коледж Лондона.

Швейцарський університет ETH Zurich зайняв четверте місце в Європі та 11-те у світі. За ним йшов Університетський коледж Лондона, який був 22-м у світі.

Німеччина також була представлена ​​в десятці найкращих у Європі, Мюнхенський технічний університет і LMU Munich посіли відповідно 26 і 38 місце у світовому рейтингу.

Серед інших найкращих європейських університетів – французький дослідницький університет PSL та бельгійський KU Leuven, обидва з яких забезпечили собі місця в топ-50 найкращих в світі.

Топ європейських університетів. Джерело: Times Higher Education World University Rankings 2025.

Занепад європейських університетів

Другий рік поспіль Азія була найбільш представленим континентом у рейтингу.

Деякі європейські навчальні заклади також зазнали стабільного занепаду, тоді як університети в Азії, зокрема з материкового Китаю, Японії та Південної Кореї, покращуються.

Університети таких країн, як Франція, Нідерланди та Швейцарія, опустилися в рейтингу. Наприклад, вісім із 12 університетів Нідерландів впали в рейтингу, а Делфтський технологічний університет опустився на 56-ту позицію у світі.

У Франції 19 із 50 університетів знизилися, тоді як 10 отримали найгірший рейтинг за всю історію.

У Швейцарії також відбулося зниження кількості університетів, хоча й досі зберігаються деякі заклади з високим рейтингом.

Незважаючи на ці тенденції, деякі європейські країни досягли помітних покращень. Це включає в себе Німеччину, яка зафіксувала віху, коли Мюнхенський технічний університет піднявся на 26 місце, що є найвищою позицією для німецьких університетів у рейтингу.

Хоча більшість своїх найвищих світових рейтингів Європа завдячує Великій Британії, такі країни, як Німеччина, Франція та Нідерланди, також мають сильну присутність із кількома університетами у світовій топ-100.

Рейтинг топ-100. Джерело: Times Higher Education World University Rankings 2025.

Країни Північної Європи, зокрема Швеція, Данія та Фінляндія, також продовжують демонструвати стійкий прогрес у глобальних рейтингах, оскільки їхні університети або покращили, або зберегли свої позиції.

Швеція змогла зберегти свою присутність у топ-50, а Каролінський інститут піднявся на одну сходинку до 49-го місця, тоді як Данія забезпечила собі місце у світовій топ-100, представлена ​​Копенгагенським університетом, який цього року посів 97-е місце.

Дізнайтеся про ТОП-10 країн з найкращою системою правосуддя у світі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.