Хто такі люди теріани, тері та теріантропи? І чим вони відрізняються від фуррі

Підлітки останнім часом одержимі теріантропією. Але й дорослі теж...

Дедалі більше батьків у 2024 році почало турбуватися про зростаючу популярність субкультури тері. Ви могли помітити, що в TikTok та інших соцмережах з’являються тисячі роликів із дітьми та підлітками, які поводяться і одягаються як тварини. Чи нормально це? Чи мине це, чи настав час йти до психолога? Хто взагалі такі люди теріани?

MigNews поділиться невеликим посібником, який допоможе вам краще зрозуміти представників цієї субкультури.

Хто такі люди теріани (вони ж тері та теріантропи)

Хто такі люди теріани, тері та теріантропи? І чим вони відрізняються від фуррі
Тері переконані, що вони духовно і психологічно пов’язані з тваринами, хоча й розуміють, що фізично вони є людьми, Джерело: pinterest.com

Теріантроп – це люди, які емоційно, психологічно або духовно ідентифікують себе як тварини, хоча й розуміють, що фізично не є тваринами. Є теріантропи, які зараховують себе до тварин, яких не існувало на Землі (до них належать теріоміфи (міфічні звірі, такі як дракони).

Деякі теріани навіть стверджують, що відчувають «зсувні» імпульси, які змушують їх поводитися як тварини, коли ними тимчасово заволодівають інстинкти, і публікують відео, на яких вони стоять на карачках або спілкуються з природою. Тері висловлюють свою ідентичність, надягаючи маску кішки або вовка, залежно від того, з якою твариною вони відчувають спорідненість. Але є і «політеріани», які відносять себе до кількох видів, а «палеотеріани» навіть відносять себе до вимерлих тварин.

Фуррі – це термін, що позначає людину, яка цікавиться або отримує задоволення від концепції антропоморфних тварин/істот. Багато фуррі займаються діяльністю, яка називається фурсьютінг, що призвело до помилкової думки, що фуррі – це той, хто ідентифікує себе як тварину. Але це не так. Різниця між фуррі та тері полягає в тому, що одне з них – це інтерес/хобі, а інше – ідентичність. Хоча ці два поняття за своєю суттю не перетинаються, є ті, хто ідентифікує себе як частину обох спільнот.

  • Ще раз: теріантропи відрізняються від фуррі, які сприймають свою тваринну особистість як персонажа, тоді як теріани асоціюють свою особистість із твариною/тваринами.

Хто такі люди теріани: вони завжди поводяться як тварини?

Ні, не завжди. Це поширена хибна думка: більшість теріанців потайки ставляться до своєї особистості й не хочуть показувати її на публіці. Звісно, бувають зрушення, події, коли людина може відчути, що вона більше схожа на тварину, якою себе вважає. Такі події чи явища можуть викликати раптові анімалістичні пориви чи відчуття, але вони не мають бути неконтрольованими.

Неконтрольовані позиви або дії є ознакою можливих психологічних проблем, і їх слід обговорити з професіоналом – терапевтом, психіатром, психологом або лікарем, пише Therian fandom.

Теріантропи в соцмережах: чому це стало трендом?

Тисячі підлітків викладають ролики на TikTok та інших соцмережах, показуючи свою тваринну сутність. Вони знімають, як вони повертаються додому зі школи і відчувають полегшення від того, що знову можуть проявити своє справжнє внутрішнє я, а інші розміщують посібники з «камінг-ауту» для батьків. Виглядає це як забава і жарт. І, хоча, для деяких підлітків це справді так, інші переконані, що мають душу тварини.

Деякі теріанці влаштовують зустрічі в тих чи інших країнах, щоб зустріти однодумців і подружитися з іншими представниками своєї субкультури.

Але чому вони це роблять? Що ними рухає? Ось деякі з причин:

  • Мода. По-перше, варто визнати, що багато в чому на цей рух вплинули соцмережі і зростання відеороликів про тері. Підлітками і дітьми рухає цікавість до всього нового і незвіданого.
  • Спроба пошуку себе і формування своєї особистості.
  • Бажання стати частиною спільноти, завести друзів, перестати бути самотнім.
  • Протест. Через усвідомлення, що батьки проти цього руху, підлітки хочуть іти їм наперекір.
  • Інші причини (любов до тварини і природи тощо).

Що робити, якщо ваша дитина – теріантроп

Психологи занепокоєні, бо в деяких випадках теріантропія призводить до самотності та ізоляції від людей, проблем з поставою, інфекцій (якщо дитина повзає навкарачки), поганої успішності в школі. Також може спостерігатися зростання агресивності та перепади настрою.

У цьому випадку краще не ігнорувати симптоми і не буде зайвим звернутися до фахівця. Але робіть це м’яко і без осуду. Відкрито поговоріть і допоможіть дитині зрозуміти різницю між реальністю та фантазією.

Деякі люди плутають квадроберів і теріантропів. Але це не одне й те саме. Тут ми пояснювали, хто такі квадробери.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.