Європа стривожена позицією Джей Ді Ванса щодо допомоги Україні

Сенатор Ванс закликає Європу зменшити залежність від США у питанні військової допомоги Україні.

У лютому європейська політична та зовнішньополітична еліта напряму вислухала сенатора Джей Ді Ванса щодо його протистояння військовій допомозі Україні та його грубого попередження, що Європа повинна буде менше розраховувати на Сполучені Штати для захисту континенту, пише сайт MigNews.

Якщо ці коментарі на щорічній Мюнхенській конференції з безпеки були першим сигналом пробудження, то тепер тривога лунає по всьому континенту, після того як республіканець Дональд Трамп обрав Ванса своїм кандидатом на посаду віцепрезидента на виборах у США у листопаді.

“Вибір його на посаду віцепрезидента викликає занепокоєння для Європи”, – сказала Рікарда Ланг, співголова німецької партії Зелених, яка є частиною уряду канцлера Олафа Шольца і брала участь у панельній дискусії з Вансом у Мюнхені.

Вибір викликав побоювання в Європі, що якщо Трамп повернеться до Білого дому, він відмовиться або обмежить підтримку США Києву і штовхне Україну до мирних переговорів для завершення війни, що надасть Москві значну частину України і заохотить президента Росії Володимира Путіна продовжити агресію.

Цю думку підтримав лист до лідерів ЄС від прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який відвідав Трампа минулого тижня. Орбан, союзник Трампа, заявив, що колишній президент буде “готовий негайно виступити як мирний посередник”, якщо переможе у листопаді.

На конференції у Мюнхені Ванс заявив, що Путін не представляє екзистенційну загрозу для Європи і що американці та європейці не можуть забезпечити достатню кількість боєприпасів, щоб перемогти Росію в Україні.

Він припустив, що стратегічні пріоритети Сполучених Штатів радше в Азії та Близькому Сході.

“Є багато поганих хлопців по всьому світу. І мене набагато більше цікавлять деякі проблеми у Східній Азії зараз, ніж у Європі”, – сказав він на конференції.

Говорячи у подкасті з союзником Трампа Стівом Бенноном у 2022 році, Ванс заявив: “Мене дійсно не цікавить, що відбувається в Україні так чи інакше”.

У Мюнхені він виступав за “договірний мир” і сказав, що вважає, що Росія має стимул сісти за стіл переговорів.

Трамп може припинити військову допомогу Україні, якщо вона відмовиться від мирних переговорів з Росією? План може бути реалізований, якщо Трамп переможе на президентських виборах у США.

Ця позиція різко контрастує з думкою більшості європейських лідерів, які стверджують, що Захід повинен продовжувати масово підтримувати Україну військовою допомогою і кажуть, що не бачать ознак готовності Путіна брати участь у серйозних переговорах.

Ванс також голосував проти американського законопроекту про фінансування України, який врешті був прийнятий у квітні. У статті для New York Times, пояснюючи свій голос, він стверджував, що Київ і Вашингтон повинні відмовитися від мети повернення України до її кордонів з Росією 1991 року.

Нільс Шмід, речник з питань зовнішньої політики Соціал-демократичної партії Шольца, сказав, що спостерігав за Вансом у Мюнхені і дійшов висновку, що сенатор виступав як рупор Трампа.

“Він займає ще більш радикальну позицію щодо України, ніж Трамп, і хоче припинити військову підтримку. Щодо зовнішньої політики, він більш ізоляціоністський, ніж Трамп”, – сказав Шмід агентству “Рейтерс”.

В попередніх випусках ми розповідали, що Порошенка звинувачують у привласненні 35 мільйонів гривень з держбюджету.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.