Стефанішина розповіла, як Україна вестиме переговори про вступ в ЄС у наступному році

Стефанішина розповіла, чого чекати від майбутнії переговорів у контексті вступу України у ЄС

Переговори щодо вступу України до Європейського Союзу набирають обертів, і графік дискусій на 2024-2025 роки вже окреслений.

Про це розповідає MigNews із посиланням на інтерв’ю віцепрем’єркт з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішини «РБК-Україна».

На самому початку вона підкреслила, що переговорний процес було офіційно відкрито 25 червня цього року.

“Ми повноцінно прийшли до відкриття всього переговорного процесу 25 червня цього року. Це означає, що ми маємо змогу вести переговори по будь-якій кількості напрямків майбутньої угоди про вступ України до Європейскього Союзу, залежно від того, наскільки спроможна і Україна, і Єврокомісія це робити”, — пояснила вона.

Стефанішина наголосила, що процес не був відкладений на потім, а навпаки — одразу розпочався активною фазою. Вже з 8 липня, після відкриття переговорів, стартували двосторонні зустрічі з Європейською комісією щодо скрінінгу українського законодавства.

“Усі двосторонні переговори по всіх напрямках вкладені в певний календар 2024-2025 років”, — додала віцепрем’єрка.

Переговори організовано за так званими “кластерами”, що охоплюють по 6-7 розділів, відповідно до різних напрямків інтеграції. Зокрема, у 2025 році розпочнуться переговори щодо кластера “фундаментальні правила” — блоку, без якого неможливо ухвалити жодні політичні рішення.

“Нам треба бути готовими юридично стати частиною єдиного ринку і відповідати політичним критеріям верховенства права”, — підкреслила Стефанішина.

Це підготовка, яка триває вже зараз, і 2025 рік може стати переломним моментом, коли Україна вийде на етап фіналізації переговорних позицій за всіма розділами майбутньої угоди. Цей етап буде критичним для подальшого просування України до повноправного членства в ЄС.

Переговорний процес, за словами віцепрем’єрки, буде інтенсивним та системним, що дозволить Україні ефективно адаптувати своє законодавство до європейських стандартів і вимог. “Фундаментальні правила”, які будуть обговорюватися у 2025 році, стосуватимуться основних положень, які визначатимуть майбутню інтеграцію України до єдиного ринку ЄС та забезпечення верховенства права як головної умови для вступу до Євросоюзу.

На цьому фоні стало відомо, чому в ДБР оголосили про розшук нардепа Артема Дмитрука.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.